Červeně svítící budovy připomněly Světlo pro AIDS

ČR – I v Čechách a na Moravě jsme si v neděli 17. května večer připomněli zemřelé na AIDS a lidi aktuálně bojující s HIV infekcí. K večeru nebo někde až po setmění se třetí květnovou neděli rozsvítily dominanty některých měst na červenou barvou. Symbolicky se tak Praha, Ostrava, Plzeň, Ústí nad Labem a Chomutov připojily k evropským a světovým městům, kde se také svítilo červeně.

Červeně svítila Žižkovská televizní věž, pražské Hudební Divadlo Karlín, ostravská radniční věž, ústecké Severočeské divadlo, plzeňské Nové divadlo, chomutovská městská věž a historická budova školy, pražská nákupní centra Chodov a Nový Smíchov a další objekty.

Světelná hra je součástí akce Světlo pro AIDS. Cílem je připomenout a vzpomenout si na lidi, kteří zemřeli na AIDS. Večer po deváté hodině se stane červené světlo pietní připomínkou za zemřelé a také znamením, že epidemii HIV se sice podařilo s pomocí medicíny zmírnit, ale nikoliv zastavit. Právě proto je heslem letošní akce: „Podporujeme budoucnost.“

Světlo pro AIDS - International AIDS Candlelight Memorial se letos uskuteční v neděli 17. května večer a je jednou z významných celosvětových kampaní v oblasti HIV/AIDS. První Světlo pro AIDS se uskutečnilo v roce 1983, kdy ještě nebyla známa příčina AIDS a bylo zaznamenáno několik tisíc úmrtí na AIDS. Letošní ročník bude již dvaatřicátý. Symbolem Světla pro AIDS jsou barevně - červeně - nasvícené významné objekty a dominanty v Praze a v letošním roce i v dalších městech.

Iniciátorem akce byla již druhým rokem Česká společnost AIDS pomoc, letos ve spolupráci se Zdravotním ústavem se sídlem v Ústí nad Labem. Letos se připojila kromě Prahy i města Ostrava, Ústí nad Labem, Chomutov, Plzeň a České Budějovice. Ve vzájemné spolupráci obou organizací a magistrátů dotčených měst se podařilo tuto symbolickou aktivitu rozšířit na uvedená další místa.

Ve srovnání s vyspělými evropskými, ale i východoevropskými zeměmi je situace ve výskytu HIV/AIDS v České republice příznivější. Alarmující je však prudký nárůst počtu HIV pozitivních osob v ČR v posledních letech – 65 případů v roce 2000 v porovnání s 232 HIV+ osobami v roce 2014. V prvních třech měsících roku 2015 bylo diagnostikováno 64 nových případů HIV+ osob.

Považujeme za důležité upozorňovat na problém HIV/AIDS a především upozorňovat na možnosti prevence – poskytováním informací, vzděláváním a zajištěním dostupného testování a poradenství. Všechny tyto preventivní aktivity provádí oba organizátoři LIGHT UP 2015 – Česká společnost AIDS pomoc i Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.