ČERVENÝM SVĚTLEM PROTI AIDS

Třetí květnovou neděli jsme si na celém světě připomněli oběti nemoci AIDS v rámci dne nazvaného „International AIDS Candlelight Memorial“, česky “Světlo pro AIDS”. Tato mezinárodní akce začala v roce 1983, po 34 letech se do ní zapojuje více než 1200 organizací po celém světě. Již počtvrté si Česko tento den připomnělo červeně nasvícenými budovami po celé republice – unikátním projektem ČSAP, pro který jsme našli inspiraci ve Skotsku.

VÝZNAM SVĚTLA PRO AIDS

Stejně jako Světový den den boje proti AIDS v prosinci, i Světlo pro AIDS dává prostor pro prezentaci problematiky HIV/AIDS mezi klíčovými skupinami obyvatelstva, v médiích, zkrátka ve veřejném prostoru. Začít diskuzi o rizikovém chování, nebo životě s HIV tak může v podstatě každý bez obavy, že by hrozilo zvýšení pozornosti. Organizace, komunity, ale i jednotlivci se zapojují do různých kampaní, nebo v lepším případě vytvářejí kampaně vlastní, které přidávají do mezinárodního seznamu na webuhttp://www.candlelightmemorial.org/list.html

KAŽDÝ ROK JINÉ HESLO

Světlo pro AIDS má každý rok jiné heslo. V předchozích letech to bylo například známé „Getting to Zero“, což lze přeložit jako snahu dostat se na nulový počet nových infekcí HIV i obětí nemoci, „Podporujeme budoucnost“ či provolání, které v letošním roce vyzývá „Ukončeme AIDS společně“. Klíčové oblasti tzv. „Candlelight Advocacy“ jsou: Zajistit přístup k léčbě, prevenci a péči, snížení stigmatizace a diskriminace, navýšení finančních prostředků pro prevenci a léčbu HIV (ale i TBC, malárie apod.) a podpora většího zapojení HIV+ komunity a klíčových skupin obyvatelstva do boje proti AIDS.

AKTIVITY V ČECHÁCH

Letošní rok byl pro nás v rámci Světla pro AIDS úspěšný. Každý rok přibývají nové nasvícené objekty a světelná hra se dostává do povědomí veřejnosti. Na projektu spolupracujeme se Zdravotním ústavem se sídlem v Ústí nad Labem, díky kterému se podařilo nově nasvítit budovu v Pardubicích a po roční přestávce také divadlo v Plzni.

V letošním roce tedy červeně svítily budovy v Praze: Žižkovská televizní věž, Tančící dům, elektrotechnická fakulta ČVUT, Centrum Chodov i Obchodní centrum Nový Smíchov, v Pardubicích budova Východočeského divadla, v Ostravě radniční věž, Nové divadlo v Plzni a Městská věž v Chomutově. Původně měla svítit i budova Severočeského divadla v Ústí nad Labem, bohužel z technických důvodů nakonec červeně nesvítila. Vyhlásili jsme fotosoutěž, vítězem se stal Zdeněk Krsek z Chomutova se svojí fotkou tamní Městské věže.

Děkujeme všem, kteří se zapojili do příprav a realizace letošního Světla pro AIDS!

ODKAZY

Tisková zpráva 2017

Soutěž výzva

Soutěž výsledky

Fotky –Instagram ČSAP

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.