Grindr o zneužití dat svých uživatelů

Nedlouho po aféře Facebooku a Cambridge Analytica vyvstal na povrch další skandál o zneužití uživatelských dat, tentokrát u oblíbené seznamovací aplikace Grindr. Ten předával citlivá data jako je HIV status uživatele firmám a jiným třetím stranám.

Globální aplikace s více než 3,6 miliony uživateli sdílela kromě statusu HIV další sociodemografické údaje vyplněné majiteli účtu, polohová data z GPS nebo e‑mailové adresy. Data byla údajně sdílena se dvěma společnostmi, které mají na starosti výkon a celkovou funkčnost aplikace. Technologický ředitel gay-seznamky Scott Chen se ohradil s tím, že se jedná o běžnou praxi v rámci odvětví. Dle oficiálního vyjádření necítí odpovědnost za to, jaká data uživatelé o sobě zveřejňují a vyjádřil nesouhlas vůči kritice ze stran uživatelů, kteří mluví o zradě z vlastních řad. I tak ale musela být spolupráce s těmito firmami ukončena.

Grindr nikdy neprodával osobní údaje uživatelů a nikdy také nebude – obzvláště u tak citlivých informací jako je HIV status nebo poslední datum testování – třetím stranám a inzerentům,“ dodává Chen. I přestože nebyla data využita komečním způsobem, jedná se o akt, kterého si uživatelé nebyli vědomi. Je na každém člověku, komu chce sdělit svůj HIV status – přeci jen se stále jedná o stigmatizované téma, které často neoprávněně znevýhodňuje skupinu lidí infikovanou tímto virem.

O aféře se mluví jako o Cambridge Analytica pro LGBTQ+. Grindr jakožto jedna z nejpoužívanějších aplikací v gay-komunitě má určitou zodpovědnost a měla by více uvažovat nad tím, jakým problémům čelí. Sociální síť ukázala, že nakládání s uživatelskými daty není radno brát na lehkou váhu. Alespoň u nás v rámci Evropské unie můžeme s nástupem právní regulace GDPR (obecné nařízení o ochraně osobních údajů) očekávat zlepšení v podobě větší transparentnosti a kontrolou nad našimi daty.

apsal: Tomáš, foto: grindr.com

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.