Hledám životní oporu i sex. Zn. HIV pozitivní

Milostný život lidí poté, co jim lékař oznámí, že se nakazili virem HIV, nekončí. Svědčí o tom množství specializovaných seznamek, na kterých se sdružují jedinci, kteří se ocitnou v důsledku svého onemocnění často v sociální izolaci. Nehledají ale pouze sex - i oporu a možnost popovídat si s někým, kdo se potýká se stejnými problémy.

„Našla by se tu nějaká žena ze severu Čech. Potřebuji poradit a pomoci jak se vyrovnat s touto diagnózou. Hledám oporu,“ píše jeden z uživatelů na seznamce HIV komunity. „Jsem poměrně normální a snad i trochu pohledný kluk. Vzhledem k tomu, že pozitivní už nějaký ten rok jsem, tak onemocnění v běžném životě příliš neřeším, ale něco jiného je život soukromý… Trochu lásky a dotyk lidského těla by nejspíš neuškodil,“ hledá partnerku na stejném portálu další.

Kromě zájemců o dlouhodobější vztah či rady, jak se s chorobou vyrovnat, slouží HIV seznamky i svému původnímu účelu, který odpovídá tradičním seznamkám: „Jsem gay a jsem 10 let pozitivně naladěný. Hledám někoho z Brna a blízkého okolí na pokec, přátelství a pak by se časem třeba vidělo,“ nebo „Najdu hezkou holku s HIV, která měla mnoho mužů bez kondomu, možno i prostitutku. Možno i do vztahu...“

Sex i opora

„O HIV seznamky roste zájem. Například ještě před pěti lety bylo na gay seznamce iboys.cz zaregistrováno pouze okolo pěti HIV pozitivních uživatelů, dnes jich je tam víc než stovka. Ukazuje to, že strach z této nemoci pominul,“ řekl pro deník ECHO24.cz vedoucí AIDS poradny Ivo Procházka z Domu světla, který od roku 1999 poskytuje pomoc a podporu HIV pozitivním osobám.

„Nehledají jen sex, ale i kamarády, kteří jim pomohou se s jejich diagnózou smířit. Potřebují si s někým o své nemoci popovídat a před svým okolím o tom často mluvit nechtějí, protože už tak jsou sociálně vyloučeni, takže je to i o opoře,“ dodal Procházka.

Virem HIV se od začátku roku nakazilo 121 lidí, u 11 pacientů pak propukl AIDS. Oproti stejnému období loni je to jen o osm lidí méně. Pokračuje tak trend posledních let, kdy počet HIV pozitivních osob rapidně roste. Zatímco v devadesátých letech se ročně nakazilo v průměru okolo 30 lidí, v minulém roce to bylo 232. V roce 2013 se objevilo dokonce rekordních 235 nově nemocných. Zlom nastal v roce 2006, kdy množství HIV pozitivních lidí poprvé přesáhlo stovku.

Mizí strach a zvyšuje se riziko

Podle odborníků je to způsobeno převážně tím, že se lidé při představě relativně dostupné léčby už tolik nebojí. „Jde o kumulaci několika příčin, a to snížení obavy z nemoci, lety potlačená primární prevence a nedostatek míst k testování,“ uvedla pro server ECHO24.cz Veronika Šikolová, koordinátorka Národního programu boje s HIV/AIDS v Česku, s tím, že na zlepšení situace pracuje.

„Chce to hlubší změny, jako například primární prevenci nebo osvětu už na školách. Chybí také pracovníci přímo v terénu. Výsledky se ale ukáží až tak za čtyři až pět let,“ doplnila.

S tím, že by se nemoc více šířila kvůli menšímu strachu, ale nesouhlasí Ivo Procházka z Domu světla. „Nemyslím si, že by se lidé méně báli. Je to spíš o vyšším riziku, a to hlavně mezi gay kluky. Když se spolu vyspí bez kondomu, je tu velká pravděpodobnost, že vir chytnou, když takhle „uklouzne“ holka, to riziko je minimální,“ okomentoval enormní nárůst nakažených v posledních letech Procházka.

Prevence? Za 20 tisíc

Jako prevenci proti onemocnění virem HIV lékaři doporučují tzv. postexpoziční léčbu, která se ordinuje zejména v případě, když byl člověk vystaven možnému riziku nákazy, například poté, co při sexu praskl kondom. Do 24 hodin od možného nakažení si musí dotyčný v HIV centru léky vyzvednout. Stojí okolo 20 tisíc korun a užívají se čtyři až šest týdnů.

Oproti léčbě HIV ale u nás není prevence hrazená ze zdravotního pojištění a tudíž dostupná pro každého. Ve střední a východní Evropě tvoří v tomto ohledu výjimku pouze Slovinsko a Chorvatsko. Člověk si léky v hodnotě měsíčního platu musí zaplatit sám. „O proplácení této preventivní léčby se u nás diskutuje. I kdyby ale stát zaplatil tyto léky 200 lidem, ušetřil by více peněz, než by vynaložil za léčbu jednoho nakaženého člověka po celý jeho život,“ poznamenal Procházka.

Dalším východiskem, jak se před virem HIV chránit, je podle Procházky kontinuální prevence, kdy lék dlouhodobě bere zdravý partner HIV pozitivního. „Funguje to tak, že si vezmete třeba dva prášky před stykem a dva prášky po. Neznamená to ale, že by se tím pádem neměl nepoužívat kondom. To je jako s antikoncepcí, lepší je chránit se všemi dostupnými prostředky,“ vysvětlil poradce z Domu světla. A dodal, že tento typ léčby funguje teprv od roku 2012, a to zatím pouze ve Spojených státech, v Evropě je stále ve fázi výzkumu.

I Afrika je na tom lépe než Rusko a Ukrajina

Dostupnost léčby je přitom zásadní. Česko je na tom s počtem nakažených podobně jako ostatní země v regionu a celkově o trochu lépe než Evropa západní. Nejhůře jsou na tom ovšem východní země jako Rusko nebo Ukrajina, kde je dostupnost léčby onemocnění paradoxně menší než v Africe. Podle Procházky se k lékům dostane v Africe až 46 procent nakažených, ve východní Evropě jen okolo 24 procent, často proto obyvatelé těchto oblastí testování a posléze léčbu ani nevyhledávají.

V Česku je virem HIV nakaženo celkem 2475 lidí, z toho 2088 mužů a 387 žen. U 430 z nich se choroba selhání imunity rozvinula. Celkem na AIDS dosud zemřelo 226 pacientů. Oproti počátku osmdesátých let, kdy léky prodloužily život jen o pár měsíců až let, mají nyní pacienti vyhlídky na dlouhodobé přežití.

Lékaři provedli přes 24 milionů testů, ve více než polovině případech se jednalo o dárce krve či orgánů. 3,4 miliony testů se pak týkaly těhotných žen. V ČR výskyt nákazy sleduje národní referenční laboratoř pro HIV/AIDS od října 1985.

Zdro: Echo24.cz


POZNÁMKA: ČSAP, z.s. má seznamku pro HIV pozitivní na svých stránkách www.aids-pomoc.cz již několik let. Před nedávnem byla seznamka umístěna tématicky na web www.hiv-komunita.cz (M. Jettmar)

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.