Jen tři z desíti HIV pozitivních Američanů jsou podchycení

Podle zjištění nové studie byly diagnostikovány dvě třetiny Američanů s virem HIV, kteří se dále nemonitorují

Jen 30 procent Američanů s HIV mělo virus pod kontrolou v roce 2011 a asi dvě třetiny z těch, jejichž virus byl mimo kontrolu, byli diagnostikováni, ale dále se jim neposkytovala péče podle nové zprávy „Vital Signs“ (sekce Centra pro kontrolu a prevencí nemocí – CDC, která zpřístupňuje statistické údaje a varování) zveřejněné CDC. Zmíněná nová studie zdůrazňuje důležitost zajištění průběžné péče pro HIV pozitivní, stejně jako dalších informací a nástrojů prevence přenosu viru na ostatní i potřebu, aby testování HIV pokrylo větší populaci. Mezi těmi, jejichž infekce nebyla pod kontrolou, již nebylo v péči přes třikrát více (66 procent) než těch, kteří nikdy nebyli diagnostikováni (20 procent).

HIV infekce nadále ohrožuje zdraví a bezproblémový život mnoha Američanů při více než milionu nemocných lidí a 50 tisících nových infekcí každý rok.

Při důsledném užívání může antiretrovirální medikace udržovat hladinu HIV v těle velmi nízko (tzv. potlačení či suprese viru), což umožňuje lidem s HIV žít delší a zdravější životy a snížit pravděpodobnost přenosu HIV na jiné. Ukázalo se, že léčba snižuje přenos HIV pohlavní cestou o 96 procent a klinická doporučení Spojených států každého s HIV nabádají k léčbě bez ohledu na počet CD4 buněk a virovou nálož.

„U lidi žijících s HIV nejde jen o to, aby věděli o své infekci – jde také o to, aby navštěvovali lékaře a měli péči,“ řekl ředitel CDC doktor Tom Frieden. „A pokud jde o zdravotnická zařízení, nejde jen o pacienty ve vaší péči – jde o každého diagnostikovaného pacienta a každého ještě nediagnostikovaného pacienta. Klíč ke zvládnutí národní epidemie HIV je v pomoci lidem s HIV, aby se jim dostalo přístupu k léčbě a oni u ní zůstali. Tak se potlačí virus, prodlouží délka života a ochrání ostatní.“

Uvedená studie odhaduje, že z 1,2 milionu Američanů žijících s HIV v roce 2011 jich 70 procent nemělo virus pod kontrolou. Mezi těmi téměř 840 tisíci lidí, kteří virus úspěšně nepotlačují, bylo:

  • 66 procent těch, kteří byli diagnostikováni, ale nezapojili se do pravidelné lékařské péče proti HIV
  • 20 procent těch, kteří ještě nevěděli, že jsou infikováni
  • 4 procenta těch, kteří se do péče zapojili, ale neměli předepsaná antiretrovirotika
  • 10 procent těch, kteří měli předepsaná antiretrovirotika, ale nedosáhli potlačení viru

Procento Američanů, kteří dosáhli potlačení viru, zůstávalo zhruba stabilní (26 procent v r. 2009 proti 30 procentům v r. 2011).

CDC se zaměřuje na zamezení přenosu HIV pomocí léčby

CDC nyní více soustředí své úsilí na diagnostikování lidí s HIV, podporu přístupu k trvalé péči a léčbě, poskytování informací, jak omezit rizika, a zvyšování důsledné soustavnosti užívání léků. Tím, že ze zmíněných strategií „vytěží“ maximum pro HIV pozitivní i využitím dalších účinných strategií k ochraně těch, kdo zůstávají negativní, ale jsou nanejvýš rizikoví, CDC, jak věří, může dosáhnout značného pokroku ve snížení počtu nových infekcí.

„Existuje nevyužitý potenciál, který může epidemii omezit pomocí lepšího testování a léčby, ale uniká nám příliš mnoho příležitostí,“ řekl doktor Jonathan Mermin – ředitel národního centra CDC pro prevenci HIV/AIDS, virové hepatitidy, pohlavních nemocí a tuberkulózy. „Nejdůležitější je léčba. Jde o jednu z našich nejvýznamnějších strategií k zamezení vzniku nových infekcí HIV.“

Současné iniciativy propagující testování na HIV a jeho léčbu zahrnují nové formy spolupráce, aby se testování zjednodušilo, zpřístupnilo a stalo se rutinní záležizostí; programy podpory odborů zdravotnictví při vyhledávání a oslovování jednotlivců, kteří „vypadli“ ze systému péče a kampaně pro veřejné povědomí, které mají nabádat k testování a povzbudit HIV pozitivní k vyhledání trvalé péče.

Zmíněné snahy jsou základní složkou Národní strategie proti HIV/AIDS představené r. 2010. K jejich klíčovým cílům patří snížení výskytu HIV, zlepšení přístupu k péči a výsledků léčby spolu s omezením zdravotních potíží způsobených HIV.

U mladších věkových skupin je nižší pravděpodobnost, že mají virus pod kontrolou

Studie také zjistila, že míra suprese (potlačení) viru roste s věkem – u mladých lidí je výrazně nižší pravděpodobnost, že mají virus pod kontrolou, než u starších věkových skupin: jen 13% lidí ve věku 18-24 úspěšně virus potlačily v porovnání s 23% mezi těmi ve věku 25-34, 27% mezi těmi ve věku 35-44, 34% mezi těmi ve věku 45-54, 36% mezi těmi ve věku 55-64 a 37% těch ve věku 65 a více let. Autoři výzkumu připisují uvedenou disproporci z velké části skutečnosti, že méně než polovina (49%) 18-24 letých s HIV byla diagnostikována a zdůrazňují potřebu častějšího testování na HIV u této skupiny.

Dr. Eugene McCray vede Divizi pro prevenci HIV/AIDS CDC a tvrdí, že „Je alarmující, že méně než polovina mladých dospělých s HIV ví, že je nakažena. Zaplnění takové mezery by mohlo mít obrovský vliv na zvládnutí HIV – informace o vaší eventuální pozitivitě je prvním zásadním krokem k péči o vlastní zdraví a prevenci přenosu infekce na druhé.“

Studie nezjistila statisticky významné rozdíly v potlačení viru na základě rasového či etnického původu, pohlaví či příslušnosti k rizikové skupině.

Další informace k analýze (v angličtině) najdete na www.cdc.gov/nchhstp/newsroom.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.