Lidé s HIV musí přísně dodržovat léčbu

Agresivní virus HIV se podle biochemika Milana Kožíška může stát odolným vůči léčbě, pokud ji nakažení pacienti i jen mírně poruší.

Aby byla antivirová terapie úspěšná, musejí celý zbytek života dodržovat přesnou hodinu dávkování léků. I promeškání o pár hodin může hrát významnou roli, řekl v rozhovoru pro ČTK Kožíšek. Počty nakažených v posledních letech v Česku výrazně rostou. Odborníci varují, že strach z nemoci opadl a lidé se přestávají chránit a bát.
Čtyřiatřicetiletý biochemik Kožíšek se svými kolegy v Ústavu organické chemie a biochemie při Akademii věd ČR poodhalili mechanismy, jakými odolnost u agresivního viru HIV vzniká. Jejich výzkum dnes napomáhá při vývoji nových léků proti odolným virům. Za své dosavadní bádání dostal Kožíšek v úterý od Akademie věd ČR Prémii Otto Wichterleho, která se uděluje nadějným mladým vědcům.
Prognózy na přežití jsou podle Kožíška sice příznivé, nakažení mohou s virem žít i mnoho let, ale jejich problémem bývá nízká disciplinovanost. Léčení je přitom náročné a drahé, na jednoho pacienta může šplhat i do několika stovek tisíc korun ročně. „Disciplína musí být, protože když pacienti neberou léky přesně podle lékařského plánu, resistence vzniká daleko rychleji. Bohužel nejsou to léky, které zcela vyléčí virovou nákazu,“ konstatoval.
V ústavu, kde působil světoznámý virolog Antonín Holý, vědci studují resistenci u HIV pozitivních pacientů vůči zpomalujícím látkám takzvaným inhibitorům. Snaží se též nové inhibitory vyvíjet. „Vzhledem k tomu, že se virus HIV velmi rychle množí a dělá chyby, tak může těmto zpomalujícím látkám uniknout. Tím se nemocní stanou odolnými vůči léčbě,“ vysvětlil.
Do konce dubna lékaři evidovali téměř sto nových pacientů s virem HIV. Nakažených tak výrazně přibylo, v porovnání se stejným obdobím loňského roku je nových pacientů o dvě třetiny více. Celkem bylo ke konci dubna v Česku 2221 lidí nakažených HIV, podle odhadů jich může být více.
Virus HIV napadá lymfocyty, které jsou nezbytné pro imunitu. Jejich množství po nakažení zhruba do šesti týdnů prudce klesne. Pak se propad zastaví a situace se zlepší. Postupně ale znovu ubývají, což může trvat i osm let. Po nich obvykle nemoc AIDS propuká. Bez léčby nemocní do několika let umírají.
Dříve byla léčba pro pacienty nepříjemná. Museli skladovat léky v lednicích, užívali je ve velkých dávkách a léky měly velké nežádoucí účinky. Například pacientům najednou mizel tuk z obličejové části a vytvářely se jim tukové hrby. To se podařilo výzkumníkům překonat.

Zdroj ČTK, Zdravotnické noviny

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.