LONDÝN - Nekonečně divoký, svobodný, nekonečně riskantní

“Jak je? Nechceš se potkat?” Grindr se může rozskočit, připojit se v centru Londýna znamená, že nejbližší profil bude jen pár metrů daleko. A pravděpodobně bude hledat sex. Seznamování se dávno přesunulo z barů v Soho nebo Vauxhallu do digitálního meziprostoru. Od roku 2006 do loňska ubylo v Londýně víc než 50% LGBT+ podniků. Kdo hledá někoho do postele, za pár minut ho na on-line aplikacích spolehlivě najde. Aniž by musel vytáhnout paty z domu, aniž by musel vynakládat energii a pokoušet se někoho sbalit.

V gay barech v Soho se dnes málo vidí, že by se spolu začali bavit lidé, kteří se neznají. Na drink se chodí s kamarády, ve skupinách, a ty bývají většinou orientované dovnitř. Kdo přijde sám, často si hledá společnost spíš přes seznamovací aplikace než osobně. Třeba tam konečně bude někdo na celý život. A když zase ne, tak aspoň na dnešní večer. Jako vždycky.

Pojem bezpečný sex v Londýně u mnoha gayů změnil význam. Kondom v něm přestává hrát roli. Spousta HIV negativních mužů ho vyměnila za PrEP (pre-expoziční profylaxe - ochrana před HIV). Bareback se v důsledku toho stává nebývale populární. Ostatní sexuálně přenosné nemoci se dají (většinou) vyléčit a proti HIV ochrání jedna pilulka denně. Kdo se v Anglii přihlásí do studie PrEP Impact Trial, dostává PrEP zdarma. Vycházejí tady z toho, že prevence před HIV je ve výsledku pro společnost levnější než doživotní léčení pozitivních.

Studie má dát anglickému zdravotnictví přehled, kolik lidí PrEP potřebuje a jak dlouho v průměru trvá životní etapa, kdy se gayové a bisexuálové věnují rizikovému sexu. Následně se má PrEP stát obecně dostupným preventivním lékem placeným z veřejného rozpočtu.

Méně nových HIV pozitivních každý rok

Podle dat z roku 2016 je v Londýně HIV pozitivní každý osmý gay. Počet nově nakažených ale ve Spojeném království od roku 2015 vytrvale klesá. V metropoli, kde žije nejvíc pozitivních, dokonce začalo ubývat nových případů už o rok dřív.

V roce 2016 se mezi londýnskými gayi a bisexuály objevilo o 29% méně nakažených než rok před tím. Říkají to informace agentury veřejného zdraví, která je součástí britského ministerstva zdravotnictví (a v českých podmínkách se podobá úřadu hlavního hygienika). A čerstvá čísla ze dvou komunitních poraden naznačují, že pokles má dál pokračovat.

Jsou to výsledky politiky, kterou Británie dlouhodobě uplatňuje, tedy maximálně zpřístupnit: testování, léčbu, PrEP a PEP (post-expoziční profylaxe - spolehlivě zabrání nákaze do 48 hodin po ojedinělém rizikovém sexu).

Péče zdarma pro všechny

Testování i léčba jsou ve Velké Británii zdarma pro všechny. Nejen pro Brity, ale i cizince bez ohledu na jejich pojištění nebo dokonce zda jsou v zemi legálně. Kdo se neléčí, je prokazatelně největší hrozbou, protože virus dál roznáší. Tím že Britové nabízejí testy i léčbu všem bez ohledu na národnost nebo legální status, efektivně brání šíření viru a z dlouhodobého pohledu i šetří náklady na léky, kterých by bylo potřeba mnohem víc, pokud by nových případů neubývalo.

Gayům se tady doporučuje chodit na testy co čtvrt roku. Víc než polovina z těch, kteří se ukážou jako nově pozitivní, se začne léčit už do 30 dnů od diagnózy, dalších 25% do tří měsíců.

Zhruba půl roku pak trvá, než se virová nálož dostane na nedetekovatelnou úroveň. A kdo je v Británii ‘na nule’, oficiálně se považuje za (sexuální cestou) neinfekčního. I britský systém veřejného zdravotnictví (NHS) se podepsal pod heslo U=U (Undetectable = Untransmittable), tedy kdo má nedetekovatelnou virovou nálož, nemůže nikoho nakazit.

Čím dál víc pozitivních se i díky tomu přestává za svůj status stydět. Na seznamovacích aplikacích má minimálně v Londýně řada profilů přiznanou pozitivitu s poznámkou ‘nedetekovatelný’. A čím dál víc negativních to bere za dostatečnou garanci, že od daného člověka HIV nechytí. Navíc ti, co dávají přednost sexu bez kondomu, z velké většiny užívají PrEP.

HIV jako civilizační choroba

Péče o pozitivní je v Británii o něco uvolněnější, než jsme zvyklí z Česka. Na testy se chodí dvakrát v roce. Detailní rozbor krve ale dělají jen jednou ročně, a stejně tak lékaře člověk vidí jen jednou za rok, pokud tedy nemá nějaké problémy.

Například na klinice 56 Dean Street v Soho si člověk ani nemusí chodit pro výsledky osobně, pošlou vám je textovou zprávou na mobil. Stejně tak výsledky testů na ostatní pohlavní nemoci, které dělají naproti v Dean Street Express. Příchozí si tam odebere vzorek moči, sám udělá výtěry, sestra následně odebere krev pro test na syfilis a žloutenku B a C a do 24 hodin dotyčnému přijde zpráva s výsledky.

Nikdo z personálu přitom nemoralizuje, nemluví v médiích o ‘nezodpovědných gayích’, nestigmatizue a netlačí pozitivní na okraj společnosti. Naopak aby se testování dostalo i k těm, kteří mají z lékařského prostředí husí kůži, vycházejí zdravotníci z Dean Street jednou týdně testovat i do gay sauny Sweatbox nebo do gay baru G-A-Y. Právě tato přívětivost přivedla v Londýně na testy (a následně i k léčbě) proporcionálně mnohem víc lidí, než se daří například v Praze.

HIV přestává být strašák, přichází ale nový

Jak v Londýně ustupuje strach z HIV, gay komunita prochází novou vlnou sexuální svobody. HIV pozitivita už není překážkou, aby si vás negativní kluk vzal do postele, i když má dejme tomu ‘alergii na latex’. A čím zhruba před dekádou nasákla gay scéna v americkém San Franciscu nebo Los Angeles, se uchytilo a nečekaně dobře prosperuje v britské metropoli: chemsex, tedy sex podpořený drogami.

V sobotu v noci nabízí Grindr tenhle typ zábavy v hojné míře. HnH, PnP, obrázek symbolizující diamant (nebo krystal). A vedle takovýchto i neoznačené profily, jejichž majitelé člověka na druhé straně nejdřív otestují nenápadnou otázkou, a pokud ten odpoví, že je ‘open minded’ (něco jako otevřený všemu), stočí se rozhovor jasným směrem.

Vetšinou je to crystal meth (pervitin), GHB / GBL, mefedron nebo ketamin. A nebo (resp. většinou) kombinace. K tomu často i prostředek na erekci, protože ta po požití drog dlouho netrvá. Čím více látek člověk zkombinuje, tím větší nebezpečí zdravotních následků (včetně ztráty vědomí, komatu nebo i smrti) mu pochopitelně hrozí.

Sehnat drogy v Londýně není velký problém. Dealeři jsou k dispozici na gay aplikacích a rádi drogy doručí až domů do rukou zákazníkovi. Policie boj s nimi zatím nevyhrává.

Chemsex je výhradně záležitostí gayů a bisexuálů. Drogy dokážou zbavit zábran, podpořit chuť na sex, přidat na atraktivitě sexuálního partnera. A jak noc postupuje, jeden partner zpravidla přestává stačit. Pak se začínají znovu žhavit aplikace, aby se našel někdo další, kdo by se připojil. Takového party trvají klidně i několik dní a vystřídá se na nich řada lidí.

Orgie na drogách

V průzkumu 56 Dean Street, do kterého se zapojilo téměř 900 účastníků chemsex akcí v Londýně, uvedlo 45% mužů, že na průměrné party vystřídají 4 až 10 sexuálních partnerů, 11% pak řeklo, že mají sex s víc než 10 partnery. Sex bez kondomu přiznalo víc než 50% z nich, a to ať pravidelně nebo střídavě.

Koho to na jedné akci přestane bavit, zavolá si Uber a přejede na jinou. A nejedná se zdaleka jen o lidi z nižších společenských vrstev. Takovýchto sex party se účastní i učitelé, právníci, ekonomové, novináři, studenti. Muži různého věku, ze všech společenských sfér. Propadnout sexu na drogách je v Londýně tak jednoduché.

Jeden z nejlepších světových expertů na toto téma David Stuart, který shodou okolností působí na klinice 56 Dean Street, řekl že každý měsíc se k chemsexu přizná kolem 3000 gayů, kteří tam přijdou na testy. To je zhruba třetina všech příchozích. 70% z nich pak dodává, že nechtějí nebo už nedokážou mít sex bez drog.

Potřebují někam patřit

Podle psychologů za tím u mnoha lidí stojí především vnitřní samota a strach z odmítnutí. Ačkoliv je Londýn multikulturní desetimilionové město, spousta gayů, často původně odjinud, se v něm cítí opuštěná. Příbuzní jsou daleko, nemají tady opravdové kamarády a často jediný lidský kontakt mimo práci mají u pokladny při placení nákupu. A pak přijde víkend a samota je ještě palčivější.

Chemsex jim vnitřní prázdnotu vyplní iluzí, že je někdo v cizím městě chce. Na sex party jsou na tom všichni podobně: zábrany utlumené drogami, chtíč naopak napumpovaný, falešný pocit štěstí a sounáležitosti dělá z přítomných sexuální roboty. Nikdo není vytlačován na okraj, všichni jsou ve společném narkotickém opojení.

Pro řadu kluků a mužů, kteří odpovídali na otázky výzkumu University of East Anglia, ani není na těchto party nejdůležitější samotný sex jako spíš právě sounáležitost a možnost povídat si s někým, koho pod vlivem drog považují za spřízněnou duši.

Bez drog už to není ono

Když party skončí a drogy odezní, samota a prázdnota je zpět, často ještě hlubší a bolestivější. K tomu výčitky svědomí, paranoia, strach, že něco chytili.

Úzkosti a vnitřní děsy jsou v následujících dnech u řady lidí tak silné, že hledají východisko zase v drogách. Žijí pro víkendy. Chemsex je osvobozuje od reality. Příští víkend znovu, s někým jiným, a pak zase. Když zkusí sex za střízliva, nebaví je to. A pak už to bez drog nejde. 70% mužů, kteří v Londýně praktikují chemsex, v průzkumu 56 Dean Street přiznalo, že v posledním půl roce neměli sex bez drog. Závislost přijde dřív, než si ji uvědomí.

V Anglii a Walesu se v posledním průzkumu přiznalo k chemsexu 29% HIV pozitivních mužů. Každý pátý účastník chemsex party uvedl, že on nebo jeho sexuální partner někdy ztratili v důsledku předávkování vědomí.

Chemsex jen v Londýně zabíjí jednoho až dva muže každý měsíc.

Autor: Martin, Londýn

#image_description_337#

#image_description_334#

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.