O HIV POZITIVNĚ: Magazín LUI speciálním číslem proti stigmatizaci HIV pozitivních pobouřil Ministerstvo zdravotnictví

Neustálý nárůst počtu osob, u nichž je v ČR diagnostikována přítomnost viru HIV, je problémem, na nějž dlouhodobě upozorňují všechny české specializované organizace. Důvodem znepokojujících čísel jsou na jednu stranu nezodpovědnost a lehkovážnost, s nimiž dnešní mladá generace přistupuje k sexuálnímu životu, stav věci však ovlivňují také podceněná preventivní opatření. I proto se Magazín LUI, který se dlouhodobě zasazuje o bourání společenských tabu a narušování stigmat, rozhodl pro vydání speciálního čísla – O HIV POZITIVNĚ. To však kvůli záměru použít na unikátní dvoustranu kromě tiskařské červené barvy také krev HIV pozitivních narazilo na odpor rovnou ze strany Ministerstva zdravotnictví.

Produkčně nejnáročnější vydání v historii LUI Magazínu se zaměřuje na sestavení komplexního pohledu na problematiku onemocnění HIV/AIDS, které i dnes nezřídka budí nemalé kontroverze, a to samozřejmě nejen u veřejnosti, ale i u inzerentů. „Poprask“ však vyvolalo i na Ministerstvu zdravotnictví. To totiž označilo smísení krve HIV pozitivního pacienta s tiskařskou barvou za „významné riziko týkající se porušení zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, v platném znění a příslušných prováděcích předpisů k tomuto zákonu.“ Paradoxně tak právě ministerstvo – ač by mělo být hlavní institucí bojující za destigmatizaci HIV pozitivních – tímto výrokem poukázalo na to, že lidé s největšími předsudky (a bez nutné erudice) zaujímají právě ty nejvyšší pozice. Ostatně – krev řádně léčených HIV pozitivních, jejichž virová nálož je díky antiretrovirové terapii nulová, jsou neinfekční. Nemluvě o tom, že i „aktivní virus“ mimo tělo nedokáže přežít, je totiž velmi citlivý k okolním vlivům.

Ať už je ale stanovisko Ministerstva zdravotnictví jakékoliv, každý, kdo si LUI – O HIV POZITIVNĚ zakoupí, si tuto „skandální“ stránku bude moci prohlédnout, ale samozřejmě i „osahat“. Bez rizika. Samozřejmě.

Cílem speciálního čísla je přispět k informovanosti veřejnosti o viru HIV a v důsledku také k navýšení míry pochopení a tolerance vůči lidem, kteří jsou HIV+. Rozhovory s předními českými specialisty, kteří se zabývají HIV/AIDS jak na úrovni výzkumné tak i praktické, tedy doplňují příběhy těch, již se virem nakazili. Stejně tak nechybí ani kontext preventivní a diskuse týkající se užívání tzv. pre-expoziční profylaxe (PrEP), která by nákaze virem měla předcházet. Čtenáři/ky se ale kromě toho mohou samozřejmě těšit i na články inspirativní – o cestování, zdraví i módě, jak je u magazínů životního stylu zvykem.

Jelikož cílem celého LUI týmu je přispět k preventivním opatřením, jichž je v oblasti HIV/AIDS v ČR zjevný nedostatek, část z inzertních příjmů bude věnována České společnosti AIDS pomoc. Na její konto poplyne ale i část příjmů z prodeje. Tedy každý, kdo si LUI – O HIV POZITIVNĚ zakoupí, zároveň přispěje k boji proti HIV/AIDS v ČR.

Nyní je to ve vašich rukou.

Děkujeme!

Nové číslo LUI – O HIV POZITIVNĚ vychází již v pondělí 27. 11. 2017.

Stejně tak je možné objednat si jej online v LUI e-shopu na www.lui.cz/eshop

Jakub Starý

Šéfredaktor

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.