Otevřený dopis kandidátovi na prezidenta P. Fischerovi

SDÍLÍME otevřený dopis Koalice za manželství kandidátovi na prezidenta P. Fischerovi. Zdroj: http://www.jsmefer.cz/otevreny_dopis_pavlu_fischerovi (stav k 18.12.2017)

Pavlu Fischerovi jsme adresovali otevřený dopis reagující na jeho výroky z besedy v Blansku, které se týkaly gayů a leseb, adopcí dětí stejnopohlavními páry, genderové ideologie apod. Panu Fischerovi nabízíme setkání a informovanou diskusi.

V Praze dne 18. prosince 2017

Vážený pane Fischere,

píšeme Vám, protože se nás hluboce dotkly výroky, které jste pronesl na setkání v Katolickém domě v Blansku. Tam jste vyjádřil přesvědčení, že gayové, lesby, bisexuálové a transgender lidé by neměli požívat stejné důstojnosti a rovnosti v právech jako zbytek společnosti.

Následně jste některé své výroky označil za “nelogické” a řekl jste, že Vám “zpětně nedávají smysl”. Jste katolík a tyto výroky jste pronesl v katolickém domě. Prezentujete se jako zkušený diplomat a na veřejná vystoupení jste zvyklý. Proto některé z Vašich názorů, viz níže, nelze vnímat jako pouhá zaškobrtnutí či momentální zmatení mysli z důvodu překvapivé otázky, ale pouze tak, že vychází z hluboce zakořeněného přesvědčení.

  • Použil jste ohranou floskuli a postavil jste na roveň homosexuály a pedofily. Pro budoucnost našich a Vašich dětí - gayové, lesby a bisexuálové nejsou pedofilové. Odborníci Vám potvrdí, že přes 90 % sexuálních útoků na děti páchají heterosexuální muži.
  • Odmítl jste účast na debatě o lidských právech v okamžiku, kdy jste zjistil, že ji pořádáme my a týkala by se, mimo jiné, i práv gayů, leseb a bisexuálů. Jejich práva jsou také lidskými právy.
  • To, že lidé s jinou než heterosexuální orientací pracují ve státních úřadech zabývajících se sociální prací s rodinami a dětmi, jste přirovnal k tomu, jako by pyromanovi bylo svěřeno hašení domu. Znamená to, že by např. věřící neměli hlasovat v Parlamentu o církevních restitucích? Naprostá většina odborníků se shoduje, že výchova dítěte dvěma matkami nebo dvěma tatínky na něj nemá vůbec žádný negativní vliv.
  • Završil jste to tvrzením, že do funkce ústavního soudce byste nejmenoval gaye nebo lesbu. Následně jste to upřesnil, že je to proto, že v tom vidíte střet zájmů. Opět, viděno Vaší logikou, ani Vy byste nemohl kandidovat na prezidenta, jelikož také reprezentujete určitou zájmovou skupinu a zároveň náboženskou menšinu, která silně ovlivňuje to, jak se v naší zemi žije.

Píšeme Vám, protože jste tyto výroky pronesl v rámci kampaně, ve které kandidujete na prezidenta naší země, hlavu našeho státu. Mnoho voličů zejména v těchto volbách hledá kandidáta, který je kultivovaný, řídí se rozumem a fakty, lidi spojuje a umí vést dialog. Aspoň dosud jste takovým kandidátem jistě pro některé občany byl.

Píšeme Vám, protože Vaše slova ovlivňují veřejné mínění a vnímání gayů, leseb, bisexuálů a transgender lidí - lidí z masa a kostí, občanů této země, Vašich voličů. Představte si, jak se asi po těch slovech musí cítit právnička, která žije v milujícím a dlouhodobém vztahu se ženou a která má odbornost, zkušenost a ambici stát se jednou ústavní soudkyní? Představte si, jak se cítí tisíce mladých lidí, kteří nyní prožívají své první lásky, a člověk, který aspiruje na to být morální autoritou země, jim vzkazuje, že jsou pedofilové a pyromani, kteří hasí dům? Ti všichni začnou mít strach, strach být sami sebou. Pokud otevřeně řeknou, kým jsou, nikdy nenaplní své ambice, i kdyby byli nejlepší ve svém oboru. Paradoxně přispíváním k nepřátelskému prostředí vůči jiným než heterosexuálním občanům se stáváte součástí systému a rétoriky, proti které veřejně vystupujete. Systému, který lidi rozděluje a vyčleňuje naši zemi z demokratického světa.

Pane Fischere, podporujete naše úzké vztahy se západními zeměmi EU. Téměř celá západní Evropa uznává manželství gay a lesbických párů včetně možností adopce. V západní demokratické společnosti by kandidát na jakoukoliv veřejnou funkci po výrocích podobných těm Vašim okamžitě rezignoval. Pokud byste nemluvil o homosexuálech, ale židech, nebo katolících, nejspíš byste své výroky neustál a musel byste na svoji kandidaturu rezignovat i u nás.

Byli bychom rádi, kdybyste své výroky reflektoval hlouběji než jen nicneříkajícím vysvětlením na sociálních sítích nebo smetením ze stolu tak, že svým vlastním výrokům zpětně nerozumíte. My jsme otevřeni dialogu, ostatně jsme Vás zvali na debatu k lidským právům, které jste se odmítl zúčastnit. Je naprosto běžné, a my to vítáme, že se lidé ve svých názorech posouvají, jakmile se seznámí s reálnými lidskými příběhy a vědeckými fakty. Rádi se s Vámi potkáme a vysvětlíme, v jakých podmínkách musí žít gayové, lesby a jejich rodiny v České republice a zprostředkujeme Vám s nimi setkání. Zajděte mezi věřící gaye a lesby, možná poznáte i jinou stranu Vaší komunity. A pokud opravdu máte mezi svými přáteli homosexuály, jak píšete (snad mezi nimi není žádný soudce), omluvte se jim. Teď je míč na Vaší straně, ukažte, že svá slova o důstojnosti člověka, každého člověka, myslíte vážně.

Se srdečným pozdravem,

Adéla Horáková, Stanislav Kostiha, Aleš Rumpel, Žaneta Sladká, Czeslaw Walek
zastupující Koalici za manželství

[1] http://www.stejnarodina.cz/stanoviska-odborniku.html

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.