Pavěda zabíjí: statisíce se nakazily HIV. Vláda věřila Rathovým vitaminům

Přes tři sta tisíc jihoafrických občanů se zbytečně nakazilo virem HIV, protože jejich vláda odmítla "západní medicínské konspirace". Místo toho zde doktor Matthias Rath úspěšně propagoval své vitaminy. Případ patří k nejděsivějším důkazům toho, jak nebezpečná je pseudověda v rukou ziskuchtivých.

O zřejmě nejděsivější ukázku toho, kam až může pseudověda vést, se postaral Matthias Rath, muž se jménem, které si Češi nejspíše spojí s jinou kontroverzní postavou. Tento Němec hraje jednu z hlavních rolí v neuvěřitelném příběhu z Jižní Afriky. Zní jako špatná filmová zápletka, je ale bohužel skutečný.

"Obvykle se zajímám o intelektuální a kulturní důsledky pseudovědy, smyšlenek v novinách nebo přehánění účinků předražených pilulek. Ale Matthias Rath je případ sám o sobě, daleko za hranicí akademické diskuze," popisuje britský lékař a novinář Ben Goldacre v knize Bad Science. "Rathův případ ukazuje, co se stane, když pseudověda dostane slovo (...) někde, kde jde opravdu do tuhého." (Kapitola jeho knihy o působení doktora Ratha v Jižní Africe je dostupná zdarma na internetu.)

Doktor Matthias Rath našel působiště v Jižní Africe, kde se podíl těhotných žen nakažených virem HIV zvýšil z 0,7 % v roce 1990 až na 30,2 % o osm let později. A zároveň s tím stoupal počet dětí, které se narodily s virem HIV v těle. Teprve od roku 2002 byla v JAR obecně dostupná antiretrovirotika - léky, které riziko takového přenosu výrazně snižují (pro těhotné zdarma).

Nemoc AIDS nabyla v mnoha oblastech Afriky charakteru rozsáhlé epidemie a spolu s tím se šířily i iracionální postoje a názory. Například konspirační teorie o spiknutí západních vlád a výrobců léků. V JAR se těmto jinde okrajovým názorům dostalo podpory z nejvyšších míst díky prezidentovi Thabo Mbekimu, který se ujal vlády v červnu 1999. Jeho ministryně zdravotnictví Manto Tshabalala-Msimangová označila nemoc AIDS za "rasistické spiknutí západu proti obyvatelům Jižní Afriky". V té době zaváděné moderní léky, které postupně změnily nemoc z rychlého rozsudku smrti na nemoc, se kterou se žije 30 i více let, označila za "jedy".

V roce 2000 prezident Mbeki zpochybnil, že za smrtelnou nemoc AIDS může virus HIV, a místo toho se zaměřil na boj s chudobou. Na kritiku ze zahraničí odpovídal vyhýbavě a kontroverzně. V dopise světovým vůdcům tehdy vzkázal: "Problém AIDS v Jižní Africe je specifický, odlišný od AIDS na Západě, a proto jsem přesvědčen, že se nesmíme nechat vázat tím, co o AIDS zjistili na Západě." Někteří z diplomatů potvrdili, že byli dopisem tak šokováni, že pochybovali o jeho pravosti. Jižní Afrika se rozhodla odmítnout vědecký konsenzus, ověřenou léčbu a začala místo toho hledat alternativní (levnější) postupy. Ministryně zdravotnictví Tshabalala-Msimangová proslula jako "Doktorka Kořínková", protože navrhovala jako léčbu AIDS česnek, kořenovou zeleninu a citron.

Rathovy žně

V takovém prostředí měly Rathovy reklamy úspěch a jeho organizaci - Nadaci Dr. Ratha - se podařilo dokonce prosadit "klinické testy", které údajně dokazovaly účinnost multivitaminů, kořenové zeleniny a česneku proti AIDS. Pacientům byla (už před Rathovým příchodem, především díky součinnosti prezidenta a ministra) definitivně odepřena účinná léčba. Místo toho si měli udělat polévku a koupit si Rathovy pilulky.

"Vědecký svět byl v šoku," popisuje situaci Goldacre. Organizace spojených národů odmítla Rathovy reklamy jako chybné a zavádějící. Eric Goemaere, šéf jihoafrické pobočky Lékařů bez hranic, uvedl, že Rath "láká lidi k věděcky nepodložené léčbě bez jakýchkoli důkazů". Rath ho zažaloval. Stejně jako zažaloval organizace, které se zasazovaly o návrat moderních léků do jihoafrického zdravotnictví, či samotného Goldacra (žalobu pak stáhl a musel zaplatit 220 tisíc liber, tedy přes pět milionů korun).

Zdroj http://technet.idnes.cz/paveda-zabiji-statisice-se-nakazily-hiv-vlada-verila-rathovym-vitaminum-1oy-/veda.aspx?c=A140615_113046_veda_pka

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.