Rekreační drogy a HIV pozitivní homosexuálové

Byly zveřejněny výsledky z rozsáhlé studie zabývající se rekreačním užívání drog a sexuálním rizikem u HIV-pozitivních homosexuálů. Do studie se zapojilo přes 2200 mužů z klinik v Londýně, Brightonu a Manchesteru. Tito muži byli v průměru diagnostikováni s HIV po dobu 10 let a většina z nich podstupovala léčbu HIV.

Polovina mužů během posledních tří měsíců užila rekreačně drogu. Nejčastěji užívanými drogami byla marihuana a poprs (z anglického poppers, jeden z alkylnitritů, pozn. překladatele), muži, kteří užili více různých drog uváděli širokou škálu látek včetně kokainu, Viagry, ketaminu, extáze, GHB/GBL (slang. Blue Nitro nebo Firewater, pozn. překladatele), krystalického metamfetaminu (slang. perník, pozn. překladatele), mefedronu. Čtvrtina účastníků užila tři a více látek.

Muži, požívající drogy, se častěji angažovali ve více různých sexuálních chování těchto typů: sex neproběhl, sex bez kondomu, skupinový sex, deset a více sexuálních partnerů v poslední době, zjištění nákazy sexuálně přenosné infekce (STI).

Příkladem vlivu drog je stoupající procento mužů, kteří během sexu nepoužili kondom. Sexu bez kondomu se oddávalo 24 % mužů, kteří rekreační drogu nepožili, 33 %, kteří požili jednu, 53 %, kteří požili tři a 78 % těch, kteří požili pět a více drog.

Ve studii byla použita obezřetná definice velmi rizikového sexu, t.j. s vysokým rizikem přenosu HIV jako je sex bez kondomu, sex s partnerem, o kterém se nevědělo, že má HIV, který buď nebral léky na HIV, měl zjistitelnou virovou nálož anebo některou z STI. Vysoce rizikovému sexuálnímu chování se oddávalo jen minimum mužů, počet nicméně rostl při použití drog – ze 4 % u těch, kteří drogy nepožili, na 7 % u těch, kteří požili jednu drogu, 11 % u těch, kteří požili drogy tři a až na 16 % u těch, kteří rekreačně požili pět a více drog.

Muži, kteří brali krystal metamfetamin hlásili sex s rizikem přenosu HIV třikrát častěji než ti, kteří drogově abstinovali. V porovnání s dalšími drogami právě tato napomáhá bořit zábrany.

Výzkumníci tvrdí, že by drogová centra a HIV kliniky měly poskytovat větší pomoc mužům, kteří mají problémy s užíváním drog. Specializované služby jako Antidote, klinika CODE na 56 Dean Street, klinika sexuálního zdraví na Burrell Street a dobročinná organizace duševního zdraví PACE jsou k dispozici, často se v problematice vyzná i personál mnoha klinik HIV, který může lidi s podobnými problémy podpořit.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.