Světlo pro AIDS 2019: Svítili jsme červeně

Na neděli 19. května 2019 připadnul 36. ročník mezinárodního dne Světla pro AIDS (International AIDS Candlelight Memorial). Organizace i jednotlivci po celém světě si připomněli přátele, příbuzné a partnery, které ztratili v souvislosti s infekcí HIV a onemocněním AIDS. Jako každý rok, i letos je tento den spojen s preventivními aktivitami, které mají zvýšit povědomí o této infekci a onemocnění. Letošní ústředním tématem je zintenzivnění boje za zdraví a práva.

V Česku si Světlo pro AIDS připomínáme nasvícením významných objektů červeným světlem. V Praze se do vzpomínkové akce červeným nasvícením zapojila Rozhledna Petřín (díky podpoře radní Johnové), dále Tančící dům (ve spolupráci s Pražskou správou nemovitostí), Fakulta elektrotechnická ČVUT, Žižkovská televizní věž (ve spolupráci s Českými radiokomunikacemi), obchodní Centrum Chodov i Obchodní centrum Nový Smíchov. V dalších městech to byly např. českobudějovická radnice, Východočeské divadlo v Pardubicích, ostravská radniční věž Nové radnice, v Ústí nad Labem budova Severočeského divadla a v Plzni Nová scéna Divadla J. K. Tyla apod.

Když se Světlo pro AIDS v roce 1983 konalo poprvé, nikdo nepředvídal rozsah a dopad, který by celosvětová epidemie HIV mohla mít dnes, tedy po více jak 35 letech. Miliony ztracených životů a téměř 37 milionů lidí, kteří v současné době žijí s HIV.

Světlo pro AIDS nám připomíná, že ti, kteří jsou nejvíce ohroženi epidemií HIV, tj. zejména lidé žijící s HIV ve všech možných skupinách (ženy, muži, mladí lidé, gayové, muži, kteří mají sex s muži, transgender lidé, sexuální pracovníci, uživatelé drog, chudí lidé, bezdomovci, migranti a dříve nebo v současné době věznění lidé) musí být i nadále prioritou našeho boje za právo na život a právo na zdraví. To zahrnuje boj za komplexní a dlouhodobou léčbu, pečovatelské a preventivní služby a zintenzivnění práce v oblasti lidských práv, snižování stigmatu, sociální a ekonomické spravedlnosti.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.