U kuřáků s virem HIV je větší pravděpodobnost smrti následkem rakoviny plic než AIDS

Nově provedená studie ukazuje, že u kuřáků, kteří jsou HIV pozitivní a dlouhodobě berou antiretrovirové léky, je mnohem pravděpodobnější, že zemřou následkem rakoviny plic než následkem AIDS (Syndrom získaného selhání imunity).

Autoři studie odhadují, že přibližně 60 000 z 644 200 lidí ve věku 20-64 let, kteří se nyní ve Spojených státech léčí s virem HIV, zemře ve věku 80 let za předpokladu, že se jejich kuřácké návyky nezmění

„Největším zabijákem lidí léčících se s virem HIV ve Spojených státech v současnosti není virus samotný, ale kouření,“ říká vedoucí autor studie Dr. Krishna Reddy z Lékařské fakulty Harvardské univerzity.

„Rozšířené užívání antivirotik dnes již lidem s HIV umožňuje žít déle, nicméně tito lidé nyní umírají na rakovinu v často vyšší míře, než je tomu u běžné populace. Mezi těmito rakovinami je nejčastější právě rakovina plic.“

Ve zprávě o studii publikované v odborném lékařském časopise JAMA Internal Medicinevědci uvádí, že více než 40 % Američanů nakažených HIV kouří cigarety, což je dvakrát větší počet než u běžné populace.

Pravděpodobnost úmrtí následkem rakoviny plic vědci určili na základě toho, zda lidé začínající s léčbou HIV ve věku 40 let byli v té době kuřáky a pokud ano, zda s kouřením přestali či nikoli.

Jejich výsledky ukazují, že u lidí s HIV, kteří s kouřením nepřestali, byla 6-13krát vyšší pravděpodobnost, že zemřou následkem rakoviny plic než následkem příčin běžně spojovaných s AIDS.

U lidí s virem HIV, kteří s kouřením přestali, však vědci zaznamenali výrazný pokles rizika úmrtí následkem rakoviny plic.

Autoři však podotýkají, že studie nebyla řízeným experimentem určeným k dokázání toho, jak kouření ovlivňuje úmrtnost lidí žijících s virem HIV.

Dr. Anthony Olszanski z výzkumného centra pro léčbu rakoviny s názvem Fox Chase Cancer Center ve Philadelphii, který nepatří mezi autory studie, říká, že lidé žijící s virem HIV mohou mít při účinné léčbě podobnou délku života jako nenakažení lidé. „Lidé nakaženi virem HIV mohou vzít svůj osud do svých rukou tím, že budou podstupovat a dodržovat antiretrovirovou léčbu,“ napsal Olszanski.

„Nyní je pro ně důležité, aby se postarali o svá další zdravotní rizika. Nekuřáctví s vysokou pravděpodobností výrazně sníží jejich rizika rakoviny plic a také dalších chorob spojených s kouřením,“ dodal.

Zdroj: Eurodenik.cz
Obrázek zdroj: zena.cz

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.