V Číně se soudí pasažéři s HIV

Dva Číňané, které personál místní nízkotarifové letecké společnosti nepustil na palubu letadla kvůli tomu, že ho informovali o své nákaze virem HIV, se budou u soudu domáhat náhrady škody. Informoval o tom server BBC. Žalobu dvou mužů a jejich přítele, který cestoval společně s nimi, minulý týden v pátek 15. srpna přijal soud v severočínském Šen-jangu.

Incident se odehrál koncem července na letišti v Šen-jangu, kde chtěla trojice mužů s platnými letenkami nastoupit do letadla společnosti Spring Airlines mířícího do města Š'-ťia-čuang. Podle místních médií po odbavení jeden z mužů zaměstnance letecké společnosti informoval, že dva lidé z tříčlenné skupiny jsou HIV pozitivní.

"Ten zřízenec okamžitě volal do centrály v Šanghaji pro instrukce a pak nám řekl, že aerolinie mají pravidla, jež zakazují přepravu HIV pozitivních pasažérů," citoval muže místní list. Letecká společnost letenky zneplatnila a všichni tři muži museli do Š'-ťia-čuangu cestovat vlakem.

Nyní si trojice stěžuje na diskriminaci ze strany leteckého přepravce a žádá omluvu a odškodnění ve výši 48 999 jüanů (asi 160 000 Kč). Aerolinie se brání s poukazem na to, že mají právo vykázat s přepravy ty, kdo trpí "infekčními chorobami". Stěžovatele navíc obvinily, že kolem své nemoci udělali na letišti příliš velký rozruch a mohli tak vystrašit ostatní pasažéry.

Podle organizací na ochranu lidských práv je v Číně stále velmi rozšířená diskriminace lidí nakažených virem HIV a postižených chorobu AIDS, upozornila BBC. Čína například zakazuje lidem nakaženým HIV pracovat ve státní správě a loni navrhla vykázat takto nemocné z veřejných bazénů a lázní. Teprve v roce 2010 Peking zrušil dlouholetý zákaz vstupu HIV pozitivních cizinců do země.

(ČTK/red)

Zdroj: http://www.letectvi.cz/letectvi/modules.php?op=mod...

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.