On-line poradna

Bolest břicha po vyprazdňování... 3. 1. 2018

Uživatel: Martina, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den..Můj syn má HIV 3.rokem zjištěné,ale až po roce od diagnozy začal brát léky na HIV - tivycay a truvadu,měl po lécích ale problémy s trávením,bolestmi břicha,nespavostí a i jiné potíže.K tomu všemu se mu v okolí konečníku a i uvnitř (1,5 cm )objevila kondylomata,která byl operativně vypálit.To hojení bylo strašné,nemohl se pořádně vyprazdňovat a trpěl zácpou.Od té doby po každém vyprázdnění má po stolici asi 2 hodiny bolesti břicha(kolem pupíku).K tomu ho občas do toho břicha chytne křeč,jako by si natáhl sval,vždy to je při nějakém pohybu,nebo otočení,vstaní z postele atd.Syn tvrdí,že ta bolest je vždy ve stejném místě kolem pupíku,jako i při vyprázdnění. Celý den si jinak na nic nestěžuje,je to pouze po vyprázdnění střeva nebo prudkém pohybu.Nemá krev ve stolici,chutná mu jíst,vše je v pohodě.Pořád jsem to sváděla na truvadu a tivycay a doufala,že to přestane,když nám změnil mudr. léčbu na triumeq,jenže po tom měl silnou alergickou reakci,proto musel okamžitě být vysazen,stav ve kterém po tomto léku syn byl,byl strašný.Momentálně užíváme necelý rok evipleru,ale potíže po vyprázdnění jsou pořád stejné.Takže jsem se přesvědčila,že to opravdu nebude po léčbě různými léky,ale má to od doby ,co byl na té operaci,při tom vypálení kondylomat byla udělaná i kolonoskopie,absolvoval vyšetření ledvin,slinivky,jater,podezření na kýlu bylo také vyloučeno a krevní testy,moč v pořádku též.Jediné vyšetření, na kterém syn nebyl,je fibroskopie,ale žaludek ho vůbec nebolí.Nikde nic nenašli,jediné co nám řekli,že to může být po té operaci konečníku,podrážděný trakčník a tudíž při vyprázdnění to chvíli bolí.Moc prosím o Váš názor,co si o tom myslíte vy.?Já jsem z toho zoufalá,protože syn chodí do školy a tohle je opravdu problém.Ještě bych ráda věděla,zda jsou nutné nějaké kontroly sliznice konečníku a střeva,kde byla ta kondylomata.Zatím to je v pořádku,tak se jen modlíme,aby to tak zůstalo...Mockrát děkuji za odpověď a prosím mudr..Procházku o zodpovězení mého dotazu. .,Děkuji

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 4. 1. 2018

Já osobně se také domnívám, že to spíše nesouvisí s HIV ani HIV léčbou. Bohužel není tak neobvyklé, že u lidí, kteří mají podobné potíže, se nedaří hned zjistit jejich příčinu. Někdy to mohou být jen potíže, které souvisejí se změnami tkání při hojení, léčbě předchozích patologických změn. Předpokládám, že je v péči odborníka - gastroenterologa.

Kondylomata opravdu někdy recidivují, tak ať jim věnuje pozornost. Je to ale místo, které je našemu zraku hůře přístupné. Tak určitě může požádat alespoň o optickou kontrolu jak gastroenterologa, tak HIV specialistu. Nicméně největší riziko recidivy je do roka po odstranění. Pokud byla kondylomata hluboko ve střevní sliznici, tak by bylo lepší diskutovat možnost endoskopické kontroly s gastroenterologem.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.