On-line poradna

Chybne vydane leky 11. 3. 2018

Uživatel: Zdenek, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobry den, rad by jsem se optal. Doposu jsem bral leky Truvada a Tivicay. Leky beru pravidelne mam nulove hodnoty a zadne vedlejsi obtize. Ted kdyz jsem si vyzvedl nove leky tak misto Truvady mi vydaly Emtricitabine Tenofovir disoproxil mzlan 200mg/ 245mg. Muj Hiv lekar lekar me o nicem neinformoval a nevidim duvodu proc ke zmene techto leku doslo. Ocekavam ze to bude obdobne Truvade. Nechci menit leky pokud k tomu neni zadny duvod jako je treba rezistence nebo vedlejsi ucinky. Domnivam se ze mi mylne predepsali jine leky nez bezne uzivam. Mam na Vas dva dotazy. Nez mi vydaji me bezne leky budu brat to co mi vydali. Muze to mit nejaky vedlejsi efekt? Druhy dotaz je zda si muzu trvat na zachovani stavajicich leku Truvada a Tivicay aby je pojistovna stale proplacela, jelikoz jediny dovud ktery me napadl je ze pojistovna nechtela proplacet tyto leky a proto se rozhodli pro levnejsi altertativu. Mam pravni narok na te leky ktete jsem bral a zabirali ci muze pojistovna takovou nekalou praktiku provest, obzvlaste bez moji konzultace, Dekuji Moc Zdenek

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 12. 3. 2018

U léku Truvada skončila patentová ochrana a proto se objevují tzv. generika, která jsou levnější. Podobně to je u řady jiných léků. Sám to svým pacientům vysvětluji na rozdílu mezi originálním Aspirinem od firmy Bayer a Acylpyrinem. Účinné látky jsou stejné a ve stejném množství. Určitě Vám to měl lékař před napsáním předpisu sdělit a vysvětlit. Pojišťovna (i nemocnice) samozřejmě tlačí na lékaře, aby postupovali ekonomicky, ale v souladu s odborným názorem.

Asi 1% pacientů pozoruje při užívání generik (ale i obráceně při přechodu z generika na originální přípravek) rozdíl (hlavně ve snášenlivosti). Ten je obvykle způsoben přidanými látkami (cukrem a obalem tablety, do kterého je účinná látka "zabalena" a který nemusí být stejný). Pak je třeba napsat ten lépe snášený lék a v instrukci pro lékárnu napsat nezaměňovat.

Řada specialistů však v této době své pacienty převádí nikoli na generikum, ale na Descovy. To je originální přípravek podobný Truvadě (a tedy i dražší), ale obsahuje jinou verzi tenofoviru - tenofovir alafenamid (TAF). Ten stačí brát v nižších dávkách a má tedy menší riziko vedlejších nežádoucích účinků. Čili zvažte po vzájemné diskusi a dohodě s lékařem, jestli užívat generikum, originální Truvadu nebo Descovy.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.