On-line poradna

Cvičení 4. 9. 2017

Uživatel: Peter, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, hiv mi disgnostkikovali zhruba pred mesiacom. Nakazil som sa od bývalej partnerky, ktorá vedela o svojej diagnóze, nebrala lieky a klamala mi keď som sa jej pýtal prečo je tak často chorá. Po prvom výsledku som mal cd4 na hodnote 57 a vírusovú nalož 8 600 000 kópii, skončil som v nemocnici zo zápalom pľúc a myslel som že už tam zomriem. Našťastie mi lekári nasadili ART takze sa už cítim lepšie. Lenže skončil som na psychiatrii pretože som ani nevedel že hiv existuje medzi bežnými ľudmi a teraz užívam silne antidepresíva a anxyolitika. Nie som promiskuitný, mal som 3 ženy za cely život a navyše tuto vec vyšetruje aj polícia lebo údajne nakazuje zámerne aj dalších. V práci som musel dať výpoveď lebo som veľmi chorý a stále uvažujem že sa jednoducho zabijem a skončím to keďže hiv je nevyliečiteľne. Je možné ísť s hiv na invalidný dôchodok a ako je to s cvičením? Musím sa teraz šetriť či môžem chodiť aj športovať?

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 4. 9. 2017

Důležité je pokračovat v léčbě, jak HIV, tak i depresí. I pro imunitu je důležité zlepšení psychiky, oba jevy jsou provázané. Jak se bude lepšit Vaše imunita, což půjde možná trochu pomalu, ale přece jen by to léky měly zvládnout, tak by se měla začít lepšit i Vaše psychika. HIV je nemoc a není to trest za hříchy. Někdo dostane ve 20 letech infarkt a také to obvykle není trest za jeho nezdravý životní styl. Pokud by se na Vás někdo díval skrz prsty, tak si řekněte, to ten člověk opravdu v životě nikdy nesouložil ?

HIV infekce je sice nevyléčitelná, ale je léčitelná. Nevyléčitelné jsou také mnohem běžnější nemoci jako cukrovka nebo vysoký krevní tlak.

Případné rozhodnutí o invalidním důchodu závisí především na Vašem zdravotním stavu. Samotná HIV pozitivita není důvodem k přiznání důchodu. Ale některé stavy zhoršené imunity nebo psychiky ano. Na jednu stranu Vám přeju, aby se Váš zdravotní stav brzy zlepšil, ale pokud se to nepodaří v krátké době, tak určitě zvažte tu možnost invalidizace (i kdyby to mělo být jen na kratší čas).

To cvičení závisí hodně na stavu Vaší imunity. Ale pokud se budete cítit dobře (nebo alespoň relativně dobře), tak určitě zkuste trochu cvičit a sportovat. Počítejte ale s tím, že Váš organismus bude po prodělaných potížích oslabený a bude toho zvládat méně než třeba před rokem. Cvičením pomůžete jak imunitě, tak psychice.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.