On-line poradna

Hiv a lipoatropie 8. 3. 2018

Uživatel: M., Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobry den, Jsem na léčbě AART přes měsíc a musím se přiznat, že těch negativních efektů které má HIV léčba na tělo je dost a poměrně mě to děsí. Například lipoatropie. Je tohle časté u hiv pacientů? V článku píší že tyto změny jsou znatelné po roce? Pokud bych měl úbytek tuku na těle a jsem sportovec.. znamená to i to, že mé tělo nebude vytvářet svalovou hmotu při sportu ? Pokud mám VN 0, má hiv vliv na vývoj svalstva ? Je růst zpomalen nebo omezen ? Děkuji za Váš čas. M.

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 8. 3. 2018

Vedlejší účinky léků jsou v poslední době méně časté než tomu bylo v minulosti. Týká se to i případné lipodystrofie - změny v rozložení tukové tkáně (kterou jste zřejmě měl na mysli). O atrofii (vymizení tukové tkáně) se nejedná. Ta přichází v úvahu při tzv. wasting syndromu, tedy u pacientů, kteří dlouhodobě žijí (nebo spíše v minulosti žili) s AIDS. Lipoatropie nic není.

Částečně lipodystrofie (přesunutí tuku z končetin do krajiny břicha) je zejména u mužů přirozeným projevem stárnutí. Proto i štíhlí padesátníci, pokud nesportují, tak mají bříško. Právě sportovní aktivitou a rozvojem svalové hmoty můžete přirozeným způsobem projevy lipodystrofie zmírnit, což platí jak pro HIV pozitivní, tak i HIV negativní.

V minulosti u HIV pozitivních bez léčby docházelo spolu se zhoršováním jejich imunity i k některým hormonálním změnám, které mohly vést ke svalové dystrofii až atrofii. U včas diagnostikovaných a léčených to nepozorujeme. Pokud jste byl pozdě diagnostikován (máte nízký počet CD4+ buněk), a pozorujete ochabnutí svalstva, poraďte se se svým HIV specialistou, jestli bude stačit zlepšení imunity v důsledku léčby a pozvolný trénink k obnovení svalové hmoty. Ale většinou se to ukáže až časem během léčby.

Předpokládám, že Vás lékař poučil, že během prvních týdnů po nasazení léčby mohou být vedlejší účinky poněkud častější a měly by se tak do 1-2 měsíce zmírnit nebo zcela vymizet. Pokud ne, tak je možné zvažovat změnu léčby (ale to je v řádu jen u několika procent pacientů).

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.