On-line poradna

HIV+ a podváha 1. 5. 2018

Uživatel: Poziteveman, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Vážený pane doktore, měl bych dotaz ke své váze. Jsem na léčbě přes 2 roky je mi 31 let. Do této doby jsem neměl žádná vážnější a vážná zdravotní onemocnění. S čím mám, ale problém, který bych chtěl opravdu nějak řešit, jen nevím jak, je s moji tělesnou hmotností. Aktuální váha 66 kg a váška 187 cm, BMI je 18,87, což je tabulkově pořád norma, ale hrana podvýživy. V současné době se, již opravdu s touto váhou necítím dobře. Zkoušel jsem vyživového poradce s výsledkem 0, naučil jsem se jíst akorát pravidelně, zdravěji a s větším přísunem kalorií atp. Jsem schopný se někdy opravdu "přejídat", což není pravidlo, chci tím říct že jím s chutí a někdy opravdu s velkou chutí :-). Nemám žádný problém ve smyslu anorexie nebo bulimie, resp. nejsem si vědom, že bych následně s úmyslem potravu vyloučil. Obecně se dá říct, že jsem tak nějak celý život hubený a mám atletickou postavu, ale teď je to extremní. Již jsem byl i v gastroendokrologické poradně na rektoskopii, zde je všechno v pořádku. Výsledek konzultace, obvodní lékař, výživový poradce nebo zmíněná GEP je vždycky, že mám rychlé spalování a mám více jíst. Ale jak víc? Normální člověk nepřidá k 5 jídlům denně další 2. Na to není čas, pracuji na směny, takže už držet si těch 5 jídel je nad úkon. Psychické vytížení nebo nějaký extremní stres se v mém životě taky nevyskutuje (až na aktuální vizuální stav, kdy mé okolí vnímá že jsem hodně hubený a vyvolává to v nich automaticky pocit, že jsem nemocný), tyto diskuze mne tedy víceméně znepokojují. Opravdu bych potřeboval poradit jak nabrat, alespoň 10kg. Lze to nějak s pomocí lékaře? Je to důsledek nebo vedlejší účinek Eviplera? Tento lék mi, ale vyhovuje a dobře ho snáším, nerad bych měnil, pokud to nebude extra nutné a nebude to příčina aktuálního problému. Výsledky váhy za dobu léčby 79/75/69,5/66, když to vidím takto v lékařské zprávě bojím se kam to půjde dál. Aktuální stav CD4+ je 938 a dlouhodobě je VL pod 20kopií. Mnohokrá děkuji za Vaši zprávu s úctou G.

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 2. 5. 2018

Vaše potíže s nízkou váhou by nijak neměly souviset s HIV ani s Eviplerou. Zřejmě opravdu se jedná o konstituční záležitost. Někteří lidé nepřiberou, ať dělají, co dělají. A jiní nezhubnou, ač se o to snaží sebevíce.

Chápu, že pro Vás mohou být nepříjemné rádobyvtipné dotazy, ty jsi tak hubený, nemáš AIDS. Zkuste na to být připraven a umět vtipálka odeslat do patřičných mezí.

Z možných jiných zdravotních potíží bych ještě doporučil vyloučit hormonální problém (onemocnění štítné žlázy, případně změny hladin pohlavních hormonů). Činnost jater (včetně možné nákazy žloutenkou typu C) Vám předpokládám v HIV centru hlídají. A jako poslední možnost mne napadá vyšetření kostní denzity (ale neumím si představit, že pokles o 13 kilogramů během dvou let by souvisel s jejím snížením).

Mám kamaráda, který má podobný problém s váhou (i když není HIV pozitivní). Snaží se to řešit intenzivním posilováním, aby mu více narostla alespoň svalová hmota. Ale taky nic moc.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.