On-line poradna

Hiv a rakovina 10. 4. 2019

Uživatel: petra.c, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, byla jsem čerstvě diagnostikována s hiv+ a asi měsíc beru antiretrovirotika. Přečetla jsem si mnoho o tom, že hiv+ člověk má mnohem větší šanci získat rozličné typy rakoviny (i stonásobky). Jako jsou: Kaposiho sarkom, Lymfom, Rakovina děložního hrdla, Anální rakovina, Orální rakovina, Rakovina varlat, Rakovina kůže, Rakovina plic... Konkrétně já, často cítím tlak na hrudi nebo mám bolesti v oblasti levého vaječníku. Když toto řeším s tím kterým odborníkem, například gynekologem, tak mi provede odborník sono, řekne "ok", nemáte žádný problém, nicméně moje problémy stále přetrvávají a nikdo se semnou dále nezabývá. Když jsem přišla do hiv centra, myslela jsem si, že semnou někdo provede taková komplexní vyšetření, například CT(jenom laik, tak hádám)... a řekne mně něco v tom smyslu, že k dnešnímu datumu nemám žádnou rakovinu, nic takového se ale nestalo. Odebrali mě 25 ampulí krve (asi pouze na infekce, koinfekce, které nemám) ale k čemu mně to bude platné, jestliže ve mě klíčí rakovina. Když to trochu nadnesu, je to téměř ztráta času lékaře, plané naděje mé vlastní především i ztráta financí za léky pro stát. Takže, to co bych se vlastně chtěla zeptat a vlastně to asi plyne z mého popisu náhledu na věc, JAK se mám dopracovat k takovým vyšetřením, kde budu vědět, že s hivem začínám bojojovat reálně bez rakoviny? Byla jsem neléčená několik let a bujet tak ve mě může cokoliv, díky oslabené imunitě... Absence této informace mě psychicky sráží na dno a vlastě mě demotivuje vůbec v pokračování v léčbě infekce hiv jako takové. Vnímám to tak, že jsem se ukvapila a s léčbou hiv jsem začala před tím, než jsem dostala opravdu všechny informace o svém zdravotním stavu. Pokud vím, že mnoho rakovin mohu získat v sto násobcích snadněji.., v porovnáním s hiv- populací, očekávala jsem větší akcent na vyšetření možných rakovin a nejen infekcí typu TBC, HBV... To se ale neděje. Snad jsem svůj dotaz napsala tak, že je možné pochopit smysl, tedy kam směřuji...Děkuji za Váš vzácný čas.

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 11. 4. 2019

Nevím, jestli již znáte hodnoty svých CD4+ (tedy imunity) a virové nálože. Pokud je Vaše imunita špatná (to znamená, že s HIV již žijete roky), tak skutečně máte zvýšené riziko některých druhů nádoru. Ale určitě se nejedná o stonásobky.

Navíc některé z těchto rakovin nemají jako hlavní příčinu HIV, ale třeba HPV (rakovina děložního čípku, ale i ústní dutiny a hltanu), kouření (plíce, kouření je u HIV pozitivních až 2x častější), infekční hepatitidy (žloutenka typu B, C je také u HIV pozitivních častější).

Neexistuje jednotné vyšetření nádorů, každý se vyšetřuje jinak. Existují krevní testy, které mohou i u bezpříznakových osob na některé nádory upozornit (a určitě některé jste absolvovala, protože mezi ně patří třeba i běžné vyšetření krevního obrazu). Četnost nádorů také závisí na věku - rakovinu děložního čípku můžete mít i v mladém věku, ale zhoubný nádor dělohy se zpravidla objeví až po přechodu. Nádory varlat Vám sice nehrozí, ale obvykle už neohrožují muže po 40. roce věku, jsou tedy typické pro mladší věk. Takže při screeningu nádoru se vychází i z věku a imunity pacienta.

Ale nikdy nikomu lékař nemůže říci, rakovinu nemáte, protože někdy trvá až několik let, než se příznaky nádorového procesu projeví. Jediné, co může říci je, žádné příznaky rakoviny jsme nezjistili.

Je to Vaše rozhodnutí, ale pokud se léčit na HIV nebudete, tak pravděpodobnost vzniku nádorového (ale i jiných, třeba onemocnění srdce a cév) onemocnění bude v souvislosti s chronickým zánětlivým procesem narůstat.

Pokud jste se začala léčit krátce po nákaze (cca do roku), tak se pravděpodobnost vzniku nádorového onemocnění příliš neliší od HIV negativních (samozřejmě při zohlednění jiných faktorů, tedy pokud jste kuřačka, tak bude Vaše pravděpodobnost nádorů vyšší podobně jako u HIV negativní kuřačky). Čím později se s léčbou začalo, tím větší riziko nádorů, budete mít. Lze ale určitě říci, že HIV pozitivní mají vzhledem k pravidelným kontrolám větší šanci než HIV negativní, že se případný nádor včas objeví a začne se s jeho léčbou. Většina zhoubných nádorů je ve většině případů při včasném záchytu dobře léčitelná.

Doporučuji si stáhnout jednu ze dvou brožur pro nově infikované pacienty na našich stránkách (Moje první kroky, Úvod do kombinované protivirové léčby), pokud jste je náhodou při přijetí v HIV centru nedostala. Případně můžete napsat do ČSAP, aby Vám tyto brožury zaslali v tištěné podobě (ale nevím, jaká je jejich zásoba, protože se distribuují pacientům hlavně přes HIV centra).

K těm konkrétním stížnostem tlak na hrudi, pokud máte v pořádku EKG, spíše bude odrážet Vaši psychickou situaci. Potíže v levém podbřišku mohou svědčit spíše pro nějaké skryté onemocnění (zánět, endometrióza), které nemusí na ultrazvuku být vidět. Pokud trvají delší dobu, tak bych určitě na Vašem místě na svého gynekologa dále naléhal, ať pokračuje ve vyšetřování. Možná ale bude nutná i laparoskopická (operační) prohlídka

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.