On-line poradna

HPV virus 3. 12. 2017

Uživatel: tim, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, jsem HIV + velmi krátce a léčím se měsíc. Po venerologickém vyšetření a anoskopii mi byla sdělena přítomnost viru HPV v konečníku. Nikdy jsem se s touto nemocí nesetkal, jen jsem si o ni přečetl základní informace. Žádné obtíže ani bradavice nemám. Bylo mi nabídnuto kontrolní vyšetření v příštím roce. Zajímá mě, jaký bude následný postup a nebo případné léčení. Mám z této nemoci mít velké obavy? Velmi děkuji za Vaši odpověď.

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 4. 12. 2017

Virus HPV má mnoho subtypů, jen několik z nich je onkogenních (vyvolávajících rakovinu). Některé z nich vyvolávají kondylomata (bradavičky pohlavních orgánů).

Obecně virem HPV je infikováno mnoho lidí, a to včetně onkogenních typů, a ne všichni nakonec onemocní. Někteří lidé se také dokáží viru HPV spontánně sami zbavit. V případě přetrvávajícího HPV ve sliznici konečníku by mohl přispět k vyvolání rakoviny anální sliznice. Ta sice není moc častá, ale u gayů bývá několikrát častější než u heterosexuálních osob. Ještě častější má být u HIV pozitivních, zejména v případě zhoršené imunity.

Před HPV se dá chránit očkováním. Podle letošních doporučených postupů evropské společnosti pro léčbu HIV se doporučuje, aby byli proti HPV očkováni HIV pozitivní gay muži do věku 40 let (s přibývajícím věkem klesá i četnost nových nákaz) a ostatní HIV pozitivní do 26 let. Překážkou pro širší rozšíření je však vysoká cena a v ČR toto očkování zdravotní pojišťovny mužům nehradí.

V případě, že již infikován virem HPV jste, pak očkování nemá smysl. Doporučil bych především čtyři základní opatření, která by mohla riziko rozvoje nádorového onemocnění snížit. Prvním je pravidelná anoskopie, případně cytologie anální sliznice. Dalším včasná a řádná protivirová léčba a třetím omezení kouření (ať již nikotinu nebo THC). A posledním snažit se vyhnout dalším zánětlivým procesům anální sliznice, tedy zejména jiným sexuálně přenosným chorobám. To znamená při análním styku vždy používat kondom.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.