On-line poradna

Imunitni system, deprese 27. 9. 2017

Uživatel: Zdenda, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobry den, rad bych se Vas optal jakym nejlepsim moznym zpusobem se da zvysit imunitni system. Hiv u me byl odhaleny pred 3mesici - 2 mesice se jiz lecim. CD4 mam 740. Drive jsem pil mnoho energetickych napoju cca 1.5l denne ty jsem vynechal, nahradil jsem je ovocem - jablka pomerance banany nektarinky a jine. bezne piti jsem nahradil mineralimi vodami. Cigarety jsem nikdy nebral, taktez drogy a alkohol. V lekarne mi doporucuji tablety na posileni imunity - nemyslim si ze budou mit velky efekt, S leky nijak v rozporu nejsou. Mohl bych se optat zda existuje neco prirodniho nebo co je osvedcene na posileni imunity? Dale bych se rad optal posledni dobou mam cim dal vetsi deprese a uzkost. Muze to byt i tim ze telo bylo zvykle na vysoke davky energetickych napoju ktere jiz nedostava. Psychologa nechci navstivit ani brat nejaky tabelety ci neco podobneho. Existuje nejaky napr cvik nebo neco co by mohlo pomoci na zmirnen techto depresich. Zkusil jsem sportovat ale moc to nezabralo. Jedine kde tyto deprese nemam je v praci jelikoz neni cas se zabyvat nepodstatnymi vecmi jako je deprese. Dekuji moc za pomoc a odpoved

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 1. 10. 2017

Rozhodující pro zlepšení imunity je samozřejmě protivirová léčba. Počítejte s tím, že změny virové nálože jsou obvykle rychlejší než změny imunity (CD4 buněk). Vaše hodnoty jsou ale jen mírně pod průměrnými hodnotami zdravých osob.

Samozřejmě se můžete snažit o co nejzdravější životní styl, dostatek spánku, vyrovnaná strava včetně přírodních vitaminů (což děláte), omezení drog (včetně alkoholu, což také pro Vás není nové), sportování a kromě práce i smysluplné relaxační a odpočinkové aktivity (tím nemyslím třeba pouhé sledování telenovel). Mějte chráněný sex (nejen proto, abyste někoho nenakazil), ale také proto, abyste se Vy sám nenakazil jinou sexuálně přenosnou infekcí (které obvykle imunitu dále zhorší). Žádné výživové doplňky a podpora imunity nemají moc velký efekt. Snad jedinou výjimkou, kde byl efekt jasně prokázán, jsou kapky vitaminu D (nejlépe D2) v zimním období. Vitamin D totiž získáváme ze sluníčka a toho v zimě moc nemáme. Na druhou stranu je třeba je dávkovat opatrně (třeba jednu kapku denně), občas vynechat, protože se jimi lze předávkovat.

Co mi připadá podstatné, je Vaše psychická nepohoda. Pokud stav trvá déle než dva týdny, musíte stále myslet na HIV (dokonce více než krátce po zjištění diagnózy), máte poruchy spánku, nemůžete se soustředit na to, co Vás vždy bavilo nebo dokonce myslíte na sebevraždu, tak určitě byste měl odborníka vyhledat. U lehkých poruch mohou pomoci psychoterapeutické aktivity, kam mohou patřit i různá cvičení (autogenní trénink, jóga apod.). A je to podstatné i pro Vaši imunitu. Lidé s úzkostnými a depresivními poruchami (i bez HIV) mívají častěji horší hodnoty imunity než lidé psychicky zdraví. Imunita a psychický stav jsou hodně propojené.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.