On-line poradna

informování sexuálních partnerů 19. 9. 2018

Uživatel: Karin, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak probíhá hledání a informování sexuálních partnerů? Pokud mi na stanici sdělí, že jsem HIV+, tak jim budu muset nahlásit jména všech sexuálních partnerů a osobně je kontaktovat, aby šli na test? Nebo to obstará AIDS centrum anonymně bez sdělení jim mého jména? Nedozví se, kvůli komu musejí jít na test? Musím nahlásit jména všech, i pokud nebyli rizikoví? A pokud to jsou cizinci? Musím to nahlásit rodinným příslušníkům? Děkuji

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 19. 9. 2018

Jsou dvě možné metody.

Při první metodě, kterou většinou využíváme u nás, doporučujeme, aby je člověk informoval sám (třeba i anonymně - utajené telefonní číslo, nová SIM karta, nový e-mail). Pokud má zájem, tak nabídneme i další pomoc.

Druhá metoda je epidemiologické šetření, kdy se Vás budou ptát na kontakty. Pokud jste využila první metodu, tak už jen oznámíte, že jste své sexuální partnery informovala. Doporučuji si to nevymýšlet, protože dalšími otázkami by se na to mohlo přijít. Pokud víte, že se Vám někoho informovat nepodařilo, i když jste to zkoušela, tak to můžete s pracovníky epidemiologie probrat, jaké jsou možnosti. V případě cizinců žijících v zahraničí jsou samozřejmě jejich možnosti omezené.

Informování se týká především partnerů, s nimiž jste měla nechráněnou soulož a znáte jejich kontakt. Úplně vyloučit, že si dotyčný spočítá, s kým mohl ten sex mít, se ale nedá. Pokud za posledních deset let měl pohlavní styk s jedinou ženou, tak mu asi dojde, o kterou partnerku se jedná. Stejně tak nikdo Vám nezajistí, že ten dotyčný se nechá vyšetřit.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.