On-line poradna

Léčba hiv+ 20. 8. 2019

Uživatel: Jenda, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, dozvedel jsem se, ze aktuální léčba je výrazně jednodušší a modernější nez třeba před 10-15 lety, nicméně chápu, ze jako každá léčba muže mít vedlejší účinky. Co mě však zajímá podle čeho se dá odhadnout, ze se stávající léčbou se muže člověk dožít téměř plnohodnotně dalších 30 let nebo i více? Takovéto dlouhodobě studie precijen nejsou prověřené a jde tedy jen o spekulace? Nebo jak si to mám vysvětlit? Dekuji za reakci.

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 20. 8. 2019

Ví se, že u naprosté většiny lidí (a to i v pokročilém věku), kteří byli včas diagnostikováni a léčbu řádně užívají, nedochází k žádnému zhoršení imunity a jejich předpokládaná délka života je srovnatelná s HIV negativními. Určitou dobu trvalo, než tento optimistický závěr bylo možné stanovit (léčba se začala užívat kolem roku 1996). Současný výskyt vedlejších účinků se týká nejvýše několika procent léčených. Obvykle jde o časné účinky, které trvají krátce po nasazení léčby a do několika týdnů ustoupí.

Mezitím se ukázalo, že je jednoznačně prospěšnější léčbu nasadit co nejdříve po stanovení diagnózy a snížit tak chronický zánět organismu, který mohl zvyšovat riziko některých dalších onemocnění než čekat až se imunita pacienta zhorší (tento závěr jednoznačně platí až posledních pět let).

Největší riziko pro zdraví HIV pozitivních představují tedy katastrofické situace, které mohou vést k omezení dodávek léků (například války, ekonomické krize - např. Venezuela, ale třeba i hurikán Katrina kolem roku 2005 na jihu USA). Přesto i dnes jsou země, kde je dostupnost léčby stále nízká (v bývalém Sovětském svazu ji užívá jen třetina osob, v Africe jen polovina). Ambiciózním cílem světových programů proti HIV (UNAIDS a WHO) je, aby léčba byla dostupná nejméně pro 90% infikovaných osob a lze říci, že většina evropských zemí se tomuto číslu blíží nebo ho dokonce překračuje. .

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.