On-line poradna

lecba pacienta ktery neni obcan CR 29. 1. 2018

Uživatel: jaromir, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobry den, nejdriv mi dovolte rict neco malo o mne. Jsem Slovak zijici v Praze 8 let, HIV+ cca 6 let, doted jsem nemel zadne komplikace.. No posledni dobou mne trochu obtezuje, kdyz si jdu vyzvednout prasky /uzivam prasky Genvoya/ dostavam prasky pouze na 1 mesic, tzn Bulovku musim navstevovat kazdy mesic...Kdyz jsem se ptal jak je to mozny, bylo mi receno, ze jelikoz nejsem obcanem CR, a take nemam v CR prechodny pobyt, je tohle standardni postup. Ptal jsem se lekare, co muzu udelat aby se to zmenilo /prechodny pobyt si bohuzel nemuzu zaridit/ tak mi poradil, aby jsem si zasel do VZP a pozadal je, o zmenu prideleneho osobniho /rodniho/ cisla ve VZP aby to na karticce vypadalo, ze jsem obcanem CR. Pani ve VZP mi rekla, ze to neni mozne, a kdyz jsem ji obeznamil s mojim problemem, rekla mi, ze je to ze strany Nemocnice na Bulovce diskriminujici, ze mam pravo obdrzet prasky na 3 mesice, tak jako kazdy iny pacient. Pote jsem se ptal pana doktora na jeho stanovisko, a ten mi poradil napsat zadost o vydani prasku na 3 mesice a takto postupovat vzdy /prijit se zadosti kdyz si budu vyzvedavat nove prasky/. Chci se zeptat, muze mi tady nekdo pomoct, jak takovou zadost pripravit? Moc dekuji za kazdou radu.. kontaktovat me muzete na email: onewayoranother@centrum.cz

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 29. 1. 2018

Bohužel o tom problému víme.

Je to rozhodnutí managementu nemocnice Bulovka. Ti tímto způsobem reagovali na jednání pojišťovny, která v případě, že cizinec ukončil pojištění (tedy třeba přišel o práci), tak odmítala uhradit zbylé jeden nebo dva měsíce, na které ten člověk léky od nemocnice už dostal. A možnost nemocnice zjistit, že k něčemu takovému došlo (pokud to pacient sám nenahlásí) je značně omezená. A Bulovka má v péči více než sto cizinců. Přitom již z názvu pojištění je jasné, že by s něčím takovým měla pojišťovna počítat a Bulovka by tedy měla tlačit na ni a ne problém přehrávat na pacienta. Sám jsem prohlásil, že takové opatření paradoxně může zvýšit počet osob bez pojištění, protože právě kvůli častému docházení centra pro léky, by mohl přijít o práci.

Částečným řešením by mohlo být po dohodě s ambulancí si předpis na léky vyzvedávat k večeru na oddělení (vím, že to ale nemůže být stálé řešení, sestry na oddělení mají svoji práci). Dalším řešením je změna pojišťovny. Nevím jestli stejná praxe platí i u ostatních pojišťoven, ale neslyšel jsem o tom, vždy se jednalo o klienty VZP. A pokud snad ano, tak by s tím mohla souviset i změna HIV centra. Pokud vím střešovické centrum takovou politiku nemá, ale to nemá ani smlouvu s VZP, jen ostatními pojišťovnami.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.