On-line poradna

liečba hiv infekcie v minulosti 14. 6. 2019

Uživatel: matthias 777, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

prajem dobrý deň, chcel by som sa len opýtať pre poučenie, kedže ma táto téma zaujíma,.. úplne v jednoduchosti, ako vyzerala typická liečba hiv infekcie pred zavedením HAART v prvej polovici 90 rokov ??, teda že pacient nedostával potrebnú kombináciu liečiv ale miesto toho len jedno anti-retrovirálne liečivo čím liečba nebola z dlhodobého hľadiska efektívna, kedže virus si dokázal vybudovať rezistenciu, v základe to bolo takto ?? ďakujem za prípadnú odpoveď a vašu prácu

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 14. 6. 2019

Monoterapie (léčba jedním lékem) se používat nemá. Nově lze podávat duální terapii, tedy dva léky, konkrétně dolutegravir s rilpivirinem nebo lamivudinem. Účinkuje to, ale zatím je zkušeností málo.

Výzkumně bylo zhodnoceno, že při monoterapii moderním lékem dolutegravirem by se resistence rozvinula asi za pět let. Nicméně v počátcích léčby, kdy se používal azidothymidin nebo třeba didanosin v monoterapii, byla průměrná doba k rozvoji resistence asi rok. Proto ACT UP tak tlačilo na vývoj nových léků, aby byla šance při rozvoji resistence zase o další rok oddálit konec (viz film 128 bpm). Další nevýhodou starších léků byly mnohem častější a závažnější vedlejší účinky, častější dávkování.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.