On-line poradna

Lze podle virové nálože zjistit přibližnou dobu nakažení? 1. 11. 2019

Uživatel: patient, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den. Bohužel mi před půl rokem zjistili HIV virus v krvi. Byl to samozřejmě pro mě obrovský šok, protože nemám nejmenší tušení, odkud bych to chytil. Ne, že bych měl velké množství sexuálních partnerek/partnerů, ale i ty, se kterými jsem měl styk, zkrátka nevím, že by byli HIV+ a většina z nich to i po testech vyvrátili. Chci se zeptat, zda je možné dle počtu kopií viru HIV zjistit přibližnou dobu nakažení? Například: je řečeno, že moje virová nálož činí 16 500 kopií viru HIV na 1 ml krve. Lze alespoň přesně odhadnout, jak dlouhá doba od doby nakažení po dobu zjištění 16 500 kopií viru uběhla? Je to pro mě velmi důležitá informace i proto, že dle toho bych si alespoň mohl vzpomenout, s kým jsem v tu dobu byl - zní to možná divně, ale je to pro mě zkrátka důkaz a potvrzení, že jsem se mohl nakazit od někoho, kdo to ani netuší a zkrátka budu alespoň vědět, že mohu vyloučit poslední partnery/partnerky. Říkám, nebylo jich mnoho, ale už i třeba tři partnerky za půl roku mi dle určení doby nakažení může říci, zda to mohly být ony či nikoliv a pokud ne, tak se zaměřit na jinou dobu, kdy jsem měl styk(y). Chápu, bude to asi velice individuální, protože každý imunitní systém je specifický, u každého dochází k různé rychlosti rozvoje viru a nelze přesně určit přesnou dobu. Chci se ale zeptat, jelikož jste na tohle téma fundovaní, zda neexistuje alespoň nějaká statistika, jak rychle se virus rozvíjí a kolik kopií od doby nakažení vznikne. Tím pádem mohl zjistit, že se mi 16 500 kopií vytvořilo třeba za 7 měsíců (například) a tím pádem bych se zaměřil pouze na dobu před 7 měsíci. Jiná možnost, než tahle mi opravdu nezbývá, protože i když parnerů a partnerek za tu dobu napočítám maximálně na dvou dlaních, jen s některými jsem měl pohlavní styk, s mnoha pouze orální, takže se pátrání o to více zúží na menší počet osob, ale samozřejmě nemohu všem začít vypisovat a chtít po nich testy. Prosím, pomozte a děkuji moc!

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 1. 11. 2019

Více než hodnota virové nálože by pomohlo datum posledního negativního HIV testu. Dále zda byl v době vyšetření na HIV přítomen antigen p24 (pokud ne, tak lze s velkou pravděpodobností vyloučit nákazu v posledním půlroce). Virová nálož se během doby může poměrně výrazně měnit, například velmi vysoká je krátce po nákaze, pak se během několika týdnů sama o sobě sníží a s přibývajícím časem začne znovu stoupat, její hodnotu může ovlivnit i jiné infekční onemocnění. Při odhadu nákazy může pomoci počet CD4+ buněk (to jsou ty, které virus HIV napadá a jejichž počet během času snižuje). Ale pořád půjde jen o odhad nejpravděpodobnější doby přenosu.

Jinak jak sám jistě víte, k HIV nákaze nemusí mít člověk mnoho sexuálních partnerů. Stačí jeden (i takové případy známe). Při tom orálním sexu je riziko nízké, pokud nedojde k ejakulaci do Vašich úst.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.