On-line poradna

Nesrovnalosti ohledně HIV pozitivity... 17. 4. 2019

Uživatel: YorkP, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, měl bych na Vás několik otázek. S přítelem jsme 4 roky, na počátku vztahu (9/15) oba HIV negativní (test po cca 4 měsících). Celou dobu praktikujeme sex bez kondomu s výstrikem dovnitř (já pasiv). Vzhledem k vzájemné věrnosti a negativitě HIV testů nebyl po celou důvod testy opakovat. Bohužel jsem byl v loni partnerovi opakovaně nevěrný (oral bez kondomu), proto jsme si teď (po témeř 5 měsících od rizika) udělali oba HIV testy a partner je HIV pozitivní. Celou dobu mi byl 100% věrný, já né! Proto nechápeme výsledky testu a jsme z toho oba zhrouceni. Partner (aktiv) neví kdy a od koho se nakazil, protože mi byl celu dobu věrný. Já zas nechápu když máme celou dobu sex bez kondomu (ja jako pasiv) ze jsem negativní. Znepokoje nás to, protože nevíme původ partnerovi nákazy. Dále nevíme, jak dlouho je partner případně HIV pozitivní, a zda nebude pozdě na jeho léčbu? Mohu být po 4,5 mesicich od posledního rizika falešně negativní a být příčinou partnerovi pozitivity? Nebo je naopak on falešně pozitivní? (nebyl mu předložen dekrét z NRU o konfirmačním testu, vše mu bylo oznámeno ústně, a byl předán do péče AIDS centra). Jak postupovat dal? Ty nejasnosti nás oba ubíjí. Děkuji za odpověď.

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 17. 4. 2019

Samozřejmě je možné, aby jeden z páru byl pozitivní a ten druhý (přestože jeho riziko při vzájemném sexu bylo větší) zůstal negativní.

Vysvětlení nákazy je dvojí. Buď došlo u partnera k prodloužené protilátkové reakci při předchozím testu, kdy se nákaza ještě neodhalila. Anebo to s tou věrností nebylo tak stoprocentní. A přitom nemusí vědomě lhát, ale nevěra pro něj mohla být tak citově nepříjemná zkušenost, kterou vnímal jako selhání, že na ni "zapomněl", zatlačil ji mimo vědomí.

Je možná ještě jedna, ale ne moc pravděpodobná možnost, že oba jste čerstvě pozitivní. U Vás se zatím protilátky nevytvořily, přestože nákaza přišla od Vás, ale u něj už ano. Pokud by to tak nakonec bylo, tak určitě si nechte zkontrolovat i syfilis a žloutenku typu C. Ale tuto možnost zpochybňuje i nízká rizikovost Vašeho chování s jinými muži a poměrně dlouhý interval. Samozřejmě Vy byste měl být v každém případě znovu testován na HIV (také proto, že zřejmě ještě nedávno jste spolu měli nechráněné styky) a pak by se tato možnost mohla potvrdit nebo vyvrátit.

Víme, že partner není pozitivní delší dobu než čtyři roky. Není to sice stoprocentní, ale s velkou pravděpodobností by měl být pořád čas na to, aby mu léčba zabrala a jeho imunita byla bez větších problémů.

Důležitý bude i jeho výsledek CD4+ buněk a virové nálože. Pokud virová nálož bude větší než nula, tak je to samozřejmě další, nezávislé potvrzení jeho HIV pozitivity. Ale s falešnou HIV pozitivitou (pokud proběhla konfirmace) jsem se u nás, pokud vím, nikdy nesetkal. Ale Vaše pochybnosti nejsou tak nelogické a napadají mnoho lidí. Nicméně hodnota virové nálože Vám výsledek zřejmě potvrdí.

Doporučuji (zejména pokud by platila první nebo druhá možnost) partnerovi především poskytnout psychickou podporu a moc nepátrat, jak to s jeho věrností bylo. Vnímal by to asi negativně, vedlo by to nebo by prohlubovalo jeho pocity viny a celý nelehký proces sebepřijetí by mu to dále komplikovalo.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.