On-line poradna

Nevydání zdravotní dokumentace z hiv centra 10. 3. 2019

Uživatel: garlic, Téma: Právní poradna v oblasti HIV a AIDS

Dobrý den, byl jsem v tzv. hiv/aids centru. Neuvěřitelně arogantní pí doktorku jsem poprosil o vytištění své zdravotní dokumentace z její ambulance. Jednalo se mi zejména o výsledky krevních testů, virová nálož atd... Dokumentaci jsem chtěl také pro případ, že bych přešel do jiné ambulance, protože chování doktorky bylo prapodivně arogantní a z mého pohledu spoléhá na to, že nemohou pacienti přejít například do své spádové nemocnice na infekční oddělení. Jak se k vytištění dokumentace dostat? Děkuji.

Miroslav Daniel Marek

Odpověděl: Miroslav Daniel Marek, 12. 3. 2019

Dobrý den,

velice děkuji za podnětný dotaz, na který si dovolím odpovědět poněkud šířeji.

Nevhodné chování Vaší lékařky mě mrzí. Potenciálně může existovat možnost podání stížnosti dle zákona o zdravotních službách. Pokud byste měl zájem tuto možnost alespoň prozkoumat, můžete se na nás obrátit s podrobnějšími informacemi na e-mailovou adresu miroslav.marek@aids-pomoc.cz a Vašemu případu se můžeme věnovat podrobněji - samozřejmě Vám nemohu v tuto chvíli slíbit, že to povede k nějakému pozitivnímu výsledku. Dále k Vaším dotazům:

1) Sice je to mimo rámec Vašeho dotazu, ale považuji za zásadní vyvrátit, že byste neměl možnost volby pracoviště - v České republice existuje vícero AIDS center v různých městech (v Praze jsou dvě: jedno v Ústřední vojenské nemocnici a jedno v Nemocnici na Bulovce), ze kterých si můžete svobodně vybrat a můžete je v průběhu času i měnit.

2) Každý pacient (případně i další osoby, ale tomu se zde podrobněji nebudu věnovat, protože je to mimo rámec Vašeho dotazu) má dle zákona o zdravotních službách (především § 65 až § 69) právo jak na nahlížení do své zdravotnické dokumentace, tak na pořizování kopií a/nebo výpisů z ní. Podrobněji to upravuje zákon o zdravotních službách. Poskytovatelé zdravotních služeb (nemocnice atp.) mohou za přístup k dokumentaci a pořízení opisů a/nebo výpisů z ní požadovat úhradu účelně vynaložených nákladů (většina pracovišť má pro tyto účely zveřejněný ceník). Doporučuji, abyste nahlédl na internetové stránky příslušné nemocnice, kde pravděpodobně bude sekce věnovaná právě problematice nahlížení a pořizování kopií a/nebo výpisů ze zdravotnické dokumentace včetně praktických pokynů, na koho a jak se přesně obrátit.

V případě, že byste pokyny nenalezl, případně by Vaše obtíže s přístupem k Vaší zdravotnické dokumentaci trvaly, tak doporučuji sepsat písemnou žádost nemocnici a tu buď zaslat poštou s dodejkou, případně ji doručit na podatelnu příslušné nemocnice (a nechat si potvrdit převzetí na kopii písemné žádosti). Doporučuji, abyste si o všech Vašich krocích při získávání přístupu k Vaší zdravotnické dokumentaci zachovával maximum písemné dokumentace (kopie žádosti atp.) pro případě negativního vývoje a sporu.

Ještě zdůrazňuji, že zákon o zdravotních službách upřednostňuje kopie před výpisy - např. § 66 odst. 1: "...Výpis zdravotnické dokumentace pro osoby uvedené ve větě první poskytovatel pořídí pouze v případě, je-li to účelnější než pořízení kopie, a to po dohodě s oprávněnou osobou. ...".

Pokud by Vám poskytovatel zdravotních služeb (nemocnice atp.) v rozporu se zákonem upřel právo na přístup k Vaší zdravotnické dokumentaci, tak by se pravděpodobně dopustil jednoho ze dvou přestupků:
a) pokud dle § 117 odst. 3 písm. "g) neumožní nahlížení do zdravotnické dokumentace podle § 65,", s možností potrestání pokutou až 500 000,00 Kč.
b) pokud dle § 117 odst. 3 písm. "i) nepořídí výpis nebo kopii zdravotnické dokumentace podle § 66 odst. 1 nebo 2,", s možností potrestání pokutou až 500 000,00 Kč.

V případě, že budou trvat problémy s přístupem k Vaší zdravotnické dokumentaci, tak se na nás, prosím, neváhejte obrátit, například na e-mailové adrese miroslav.marek@aids-pomoc.cz

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.