On-line poradna

Nové poučení 19. 1. 2018

Uživatel: Matěj, Téma: Právní poradna v oblasti HIV a AIDS

Dobrý den, část nového textu poučení, ke které se vztahuje můj dotaz, zní: "Je nezbytné řídit se zásadami bezpečnějšího sexu: jde o sexuální chování, které snižuje riziko šíření nebo získání sexuálně přenosných chorob. Zahrnuje používání kondomu při pohlavním styku do pochvy i konečníku, používání lubrikantu (na vodní či silikonové bázi, nikoliv olejové). Dále pak přerušovaná soulož snižuje riziko nákazy virem HIV, ale k té může dojít ještě před ejakulací. Při orálním sexu ideálně ejakulujte mimo ústa, následně je třeba vypláchnout ústa dezinfekcí.". Ve výše uvedeném výňatku textu o poučení se hovoří o pouze o používání kondomu při pohlavním styku do pochvy i konečníku. Není zde zmínka o nutnosti používání kondomu při orálním sexu. Poslední uvedená věta pouze poukazuje pouze na ideální ejakulaci mimo ústa. Celá řada odborníků sice nevyvracuje možnost nákazy orálním sexem, nicméně riziko přenosu orálním sexem je minimální a při nedetekovatelné virové náloži téměř vyloučitelné. Pokud jsem HIV+ osoba, která je dlouhodobě na úspěšné antivirové léčbě s nedetekovatelnou virovou náloží, je dle nového poučení a současných zákonů tedy přípustné nepoužívání kondomu při orálním sexu, pokud dojde k ejakulaci mimo ústa partnera? Jsou na místě nějaké obavy, pokud by k takovému to aktu došlo a osoba, která by se dozvěděla o mém statusu, by se obrátila na soud (i přes to, že by se HIV neinfikovala)? Děkuji za odpověď

JUDr. Jakub Tomšej Ph.D.

Odpověděl: JUDr. Jakub Tomšej Ph.D., 22. 1. 2018

Dobrý den,

Dle mého názoru nelze uvažovat o trestní odpovědnosti v případě, že HIV pozitivní osoba jedná v souladu s poučením. Vzhledem k aktuálnímu přístupu českých soudů a většiny soudních znalců k problematice HIV bych přesto doporučil velkou opatrnost - bude trvat přinejmenším ještě několik let, než se soudy naučí pracovat s vědeckými závěry ohledně pravděpodobnosti přenosu u různých forem styku. Mohl bych argumentovat konkrétními případy, v nichž byly HIV pozitivní osoby stíhány za orální styk, a to dokonce i v aktivní roli, který poučení vůbec nezakazuje. Podobné případy sice většinou nakonec končí zproštěním obžaloby nebo uložením alternativního trestu, dopad trestního řízení (byť neúspěšného) přesto může být velmi zásadní.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.