On-line poradna

Odmítnutí zubařem 26. 10. 2017

Uživatel: Swoou, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, dnes jsem byl povinen sdelit svemu zubnimu lekari, ze jsem nove HIV+. Pan doktor mi k teto skutecnosti rekl, ze nema jeste pacienta s HIV a ze by bylo velmi provozne narocne desinfikovat celou ordinaci a cekat nejakou dobu, aby nedoslo k infikaci jinych pacientu. Obracim se tedy na Vas s dotazem, zda existuje nejaky kvalitni dentista, ktery osetruje pouze HIV+ osoby a nebo mu nevadi tyto osoby osetrovat. Velmi dekuji za pripadnou radu.

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 26. 10. 2017

Záleží na regionu. Pokud docházíte do HIV centra na Bulovce, tak zkuste kontaktovat sestru Jájinu, která nějaký seznam zubařů má. Také je možné zkusit vyhledat HIV+ zubaře z Albánie, který kdysi měl mediální aféru (takže se Vám poměrně snadno podaří zjistit jeho jméno) a pak se ho pokuste najít na facebooku. Nenechte se odradit jeho původem, je prý šikovný. Kamarád takto uspěl, působí prý ve středočeském regionu.

Pochopitelně nelze seznam zubařů zveřejnit, žádný z těch kolegů, kteří se nebojí HIV pozitivního pacienta do péče, nemá jen pozitivní pacienty a obává se negativních reakcí od ostatních pacientů.

Ještě je důležité při informování zubařů sdělit svou virovou nálož. Pokud je alespoň trochu v obraze, tak by měl vědět, že přestože riziko přenosu HIV u zubaře je velmi nízké, tak u pacientů s neměřitelnou virovou náloží je opravdu zanedbatelné.

Jinak si neumím představit, jak ten lékař, o němž píšete, to dělá u pacientů se žloutenkami (které jsou infekčnější), u pacientů, kteří nevědí, že jsou HIV pozitivní (a jejich virová nálož je tedy mnohem vyšší než těch, kteří se léčí).

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.