On-line poradna

Otec ditete cizinec a rodicovsky prispevek 17. 7. 2019

Uživatel: Lilith, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobry den. Zijeme ve francii mame dite otec ditete muj pritel byl hiv pozitivni ma leky takze zijeme celkem normalni zivot. Chteli by jsme se prestehovat do CR. Ja bych sla do prace a on by mohl nez se aklimtizuje a hlavne se nauci cesky ,byt doma s nasim ditetem kteremu jsou 2 roky. Moje otazka je jak by to bylo s jeho pravem nadale mit lecbu (leky a konzultace u doktora) zdarma jestlize nikdy nepracoval v cr? Pracoval nepretrzite na uzemi EU a je ital. Jak by se toto dalo resit? Dekuji za odpoved.

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 18. 7. 2019

České zdravotní pojištění je bez komplikací pro všechny občany ČR a pro legálně zaměstnané cizince. Cizí státní příslušníci, které podnikají nebo nejsou zaměstnanci, mohou uzavřít obdobné pojištění (i když je poměrně drahé, cca 8000 kč měsíčně, ale určitě stojí méně než léčba HIV pozitivního).

Navíc některé pojišťovny chtějí doklad, že dotyčný není HIV pozitivní. Ale jsme schopni poradit, která pojišťovna to nechce (aspoň doufám, že se nic nezměnilo) . Automaticky ale nabízejí cizincům spíše emergency pojištění, které třeba nekryje zubaře apod. a moc se tedy neliší od evropského. Je tedy třeba říci, že chcete stejné pojištění jako mají čeští občané, aby krylo veškerou zdravotní péči (třeba i toho zubaře).

Pokud vím, u nás neexistuje připojištění na manžela, jako to mají třeba v Rakousku či Německu. Ale nejsem právník, bylo by třeba se zeptat.

Jinak občan EU může být zdravotně pojištěn pouze v jedné zemi (kde žije). Pokud bude mít české pojištění, tak si musí zrušit francouzské nebo italské.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.