On-line poradna

otěhotnění 21. 8. 2017

Uživatel: xul, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, byl jsem diagnostikován na začátku roku, při dg byla VN 90.000 a CD4+ 900, hned nasazena Eviplera, po 2,5 měsících léčby byla VN 54 kopií a CD4+ 1400. Další odběry mám naplánované až na leden. Podle předpokladu lékaře bych ted měl mít VN nedetekovatelnou. Nyní přišla partnerka s tím, že by chtěla otěhotnět. Zajímají mě všechny možnosti, které jsou bezpečné, pokud takové jsou, ideálně bez IVF. Soulož bez kondomu zavrhuji pro možný vznik mikrozranění. Nabízí se domácí oplodnění stříkačkou a zajímalo by mě, zda by se snížilo riziko, pokud by na najěkou dobu brala Evipleru, případně jak dlouho by ji musela brát. A zda tam nejsou rizika poškození plodu... Dále zda máte něakou zkušenost s promíváním spermatu či tušíte, na kolik tento zákrok vyjde a zda se pak provádí oplodnění inseminací či IVF. Děkuji :)

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 22. 8. 2017

Takže nasazená léčba a nízká (snad již neměřitelná) virová nálož je, to je základní předpoklad, a ten je splněn. Pro další snížení rizika se ještě doporučuje promytí ejakulátu a následná inseminace do partnerky v její ovulační termín. Pokud nejsou jiné důvody, tak není nutné IVF, což platí i v případě promytí ejakulátu. Cenu nevím, ale neměla by být vysoká, de facto jde o jeho centrifugaci ve vhodném roztoku. Inseminace může být vaginální (do pochvy), což je bezpečnější (máte pravdu i v tom, že bezpečnější než nechráněná soulož) efektivita by měla být srovnatelná se souloží. Tato metoda je použitelná i laikem. Inseminace nitroděložní má vyšší šanci na úspěch početí ale měl by ji provést lékař a přece jen riziko poranění a tedy i přenosu HIV je vyšší než při vaginální.

Eviplera není v rámci preexpoziční profylaxe vyzkoušena, proto bych ji nedoporučil partnerce podávat. Navíc preexpoziční profylaxe není indikována při nechráněném styku s partnerem, který je na léčbě a má neměřitelnou (velmi nízkou) virovou nálož (zdravotní rizika z možných komplikací jsou vyšší než zdravotní rizika spojená s případným přenosem HIV).

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.