On-line poradna

Problem s žilamy 2. 10. 2019

Uživatel: Martin, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den Martin 30let 6mesic na Arvs lamivudine, tenofovir, efavirenz začátek léčby 92cd4 po 3 měsících 210cd4 teď bych mohl eventuálně být okolo 300cd4 doufám. Moje otázka je zda tahle zastaralá léčba je nejak spojená s tím že mám křečové žili na nohách už ve stádiu na operaci plus se mě udělala na ruce v zile sráženina krve. Zítra jdu na testy krve chtěl bych poradit co bych měl dělat a jaké testy by pomohli stále ztrácím váhu z 80kg na 65kg jsem 174cm žádné vážnější komplikace než strašně úzkosti a pnicke ataky nebyli ale teď ty žily. Prosil bych o radu a ještě dotazuju že ziju na Filipínách už 5let kde sem se i nakazil děkuji Martin

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 3. 10. 2019

Ty křečové žíly nemají vztah k Vaší HIV infekci. Ale pokud to je možné, tak bych doporučil případnou operaci odložit, dokud nebudete mít potvrzené zlepšení imunity (nejméně 250 CD4+). Vzhledem ke stavu imunity může být častější porucha srážlivosti nebo trombóza, doporučuji je standardně léčit (pokud je třeba, např. malý hematom se nakonec vstřebá sám).

Hubnutí může mít hlavně dvě příčiny - samotnou poruchu imunity a depresi. Pokud by pokračovalo, přestože výsledky imunity budou dobré a psychika také v pořádku, tak je třeba to konzultovat s lékařem. Je mnoho dalších možností (např. tuberkulóza, porucha štítné žlázy, zhoršená funkce jater, snížené hormonální zásobení atd.), ale bez vyšetření to zjistit nejde.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.