On-line poradna

Proč nejsou léky dostupné v lékárně 21. 5. 2019

Uživatel: und estor, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, proč nemohu dostávat 1/4-letně léky přímo z mé místní lékárny ale musím pro ně jezdit 180km do hcentra? Zabere to celý den. A druhý dotaz. Není možné zaslat léky z hcentra například do místní lékárny k vyzvednutí nebo léky zaslat poštou, do vlastních rukou? Děkuji.

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 22. 5. 2019

Antiretrovirové léky patří mezi léky se zvláštním režimem, tzv. centrové léky. Je to mimo jiné i kvůli jejich vyšší ceně a kontrole preskripce (může je předepsat jen infekcionista, který pracuje v HIV centru). Kdyby Vám lékař napsal dvakrát více léků na vysoký tlak, tak by se pravděpodobně nic nestalo. Kdyby totéž udělal HIV specialista, tak to zřejmě vzbudí pozornost pojišťovny a je třeba pak vysvětlit, že léky Vám byly třeba odcizeny a je třeba mimořádně recept opakovat.

Nevím, jestli by právně bylo možné, kdyby třeba lékárna Bulovky měla internetový obchod, aby Vám po doručení receptožádanky (jak se ten blanket, na který léky vyzvednete nazývá a která má jiné náležitosti než běžný recept) mohla takové léky zaslat na dobírku (cena balného a poštovného). U receptožádanky je také vyzvednutí léku podle mne vázáno na konkrétní lékárnu. Bylo by to možné u jiných léků, ale jak jsem psal, centrové léky mají zvláštní režim.

Stejně byste musel ale receptožádanku vyzvednout v příslušném HIV centru, protože nikdo jiný by Vám léky nemohl napsat (tedy pokud chcete, aby jejich cenu pojišťovna uhradila). Takže cestu byste neušetřil.

Lékárna v místě Vašeho bydliště by zřejmě mohla získat léky od výrobce či distributora, vyzvednutí by byl problém.

Otázkou je i ta vzdálenost. Nenapadá mne žádné místo v ČR, ze kterého by to do nejbližšího HIV centra bylo 180 km. Ale souhlasím, že třeba z Kraslic či Nejdku může být z hlediska spojení jednodušší dojet do Prahy než do kilometricky bližší Plzně. A pak se k těm 180 km dostaneme.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.