On-line poradna

psychicky stav 7. 6. 2018

Uživatel: Nela, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Chcela by som sa opytat, v pripade pozitivneho vysledku, ako psychicky zvladnut tuto informaciu? Ako to oznamit potencialnemu partnerovi? Da sa to vobec tak aby to pochopil a neodsudil a prestal sa konaktovat? Ake mate s tymto slusenosti pri takych ludoch...Neviem ci to sem patri..ale dakujem za pripadnu odpoved

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 8. 6. 2018

Především je třeba sám se nejprve s informací vyrovnat. Důležitým základem je to, že HIV se nerovná AIDS a že pokud je nákaza zachycená včas, tak léčba pomůže žít po zdravotní stránce normální život. Ale i pokud je nákaza zachycena pozdě, tak léčba může zlepšit imunitu, i když to obvykle trvá déle.

Nasazení léčby také povede ke snížení infekčnosti. Takže pokud již máte opakovaně potvrzenou nízkou ((nejlépe neměřitelnou) virovou nálož, tak riziko přenosu na partnera je minimální. Což by samozřejmě mělo být součástí sdělení.

Přesto je to obtížné. Důležité je nejprve vybudovat citový vztah, aby partner věděl, že v případě odmítnutí, ztrácí někoho, koho má rád. Také je třeba si uvědomit, že někdy se objeví rozpaky, které nemusí být odmítnutím (i když Vy to tak můžete vnímat). A že dokonce ani jasné odmítnutí nemusí být definitivní a že postupně partnerovi dojde, že o Vás stojí a že HIV infekce nemusí být překážkou. Existuje nemálo fungujících (včetně sexu) párů, kde jeden je pozitivní a druhý negativní. A pokud je ten pozitivní partner léčen, tak nedochází k přenosům HIV (nejčastěji se to stává, když ten negativní partner má sex s někým jiným mimo vztah).

Na druhou stranu je dobře to sdělit dříve, než dojde k souloži, i když chráněné. Protože jinak vždy může od partnera zaznít, dobře chránili jsme se, ale proč jsi mi to neřekla již předtím.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.