On-line poradna

steroidy 15. 8. 2017

Uživatel: petr, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

dobry den,prosim o radu..jsem ca 5 mesicu HIV pozitivni..chci se aktivne vratit k fitku,posilovani..donedavna jsem pouzival jak pripravky schvalene tak ale i anabolicke steroidy a na to se hlavne chci zeptat ci je mohu pouzivat i nadale..nebavime se o "sypani" na urovni kulturistiky ale spis jako by takove "vypomoc"..pouzival jsem hlavne testosteron."sustanol. dekuji jsem s pozdravem Petr

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 15. 8. 2017

Asi nikdo z lékařů Vám nedoporučí bez ohledu na dávku užívat anabolické steroidy.

Zdravotní rizika spojená s jejich užíváním jsou příliš vysoká a velikost dávky jen ovlivní míru rizika, ale riziko poškození zdraví tu bude vždy. Hlavní rizika souvisí se stimulací nádorového procesu (před mnoha lety asi během jednoho roku zemřeli na nádor dva špičkoví čeští dálkaři a spojitost s užíváním anabolik byla zřejmá), ale i poškozením cév (poměrně nedávný případ je úmrtí ani ne padesátiletého sportovce na srdeční infarkt při mírném, ale dlouhodobém užívání anabolik). Samozřejmě dochází k ovlivnění řídícího hormonálního procesu - hypofýza - cílový orgán, takže užívání anabolik může přispět i k rozvoji zdánlivě nesouvisejících hormonálních poruch (cukrovka, poruchy štítné žlázy). Počítejte také s tím, že při užívání anabolik dojde k ovlivnění Vaší plodnosti. Zvýšení krevních buněk (zejména červených krvinek a krevních destiček) zvyšuje riziko zánětu žil a embolie. Závažné problémy s klouby, svaly a šlachami, které měl náš olympijský vítěz ve vzpírání, a které ho prakticky invalidizovaly, souvisely s tím, že jeho tělo ten masivní nárůst svalové hmaty už nebylo schopné zvládnout.

Nicméně pokud se rozhodnete i při těchto rizicích anabolika brát, tak bych doporučil alespoň jako minimum pravidelné kontroly jaterních testů, glykémie, krevního obrazu (to Vám kontrolují i v HIV centru), ale i hormonálních hladin a PSA (antigen, který může signalizovat nádorové onemocnění prostaty, které by anabolika výrazně zhoršila). Bylo by dobře, abyste to sdělil i svému HIV specialistovi, i když Vás samozřejmě chválit nebude.

U některých HIV pozitivních se v minulosti objevovalo snížení hladin testosteronu, souviselo to zřejmě s procesem zhoršování imunity. Tam pak bylo indikované po kontrole hormonálních hladin podávání mužských pohlavních hormonů. Dnes, kdy je (nebo by měl být) každý HIV pozitivní léčen hned od počátku, by tyto stavy neměly být časté. Nejasný pokles hladin testosteronu se může vzácně objevit i u některých HIV negativních i jinak zdravých mužů . Takže pokud patříte mezi včas diagnostikované (maximálně do dvou let od nákazy), tak se nemusíte nedostatku testosteronu bát. Pokud byste ale byl diagnostikován "za pět minut dvanáct", tak by nebylo špatné hladiny pohlavních hormonů vyšetřit.

Jinak proti fitku námitky ani já a zřejmě ani nikdo z kolegů určitě nemá, naopak. Dávejte si pozor i na ty doplňky, které údajně anabolika neobsahují. Ne vždy to, co deklarují, je pravda.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.