On-line poradna

Strach 6. 10. 2017

Uživatel: Swou, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Zdravim vsechny. Je mi 21 a dnes jsem se dozvedel o sve pozitivite. Mam strach, co se mnou bude dal. Az za 10 dni mi bude odebrana krev na zjisteni virove naloze a CD4 bunek. Byl jsem ale uklidnen, ze je HIV zachycen opravdu na samem zacatku (6-8 tydnu). Zadne obtize nemam. Pouze prujem (spise asi ze stresu). Myslite, ze mam velkou sanci na normalni zivot bez omezeni? Mate nejakou radu, jak se vyrovnat s touto skutecnosti? Dekuji moc.

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 8. 10. 2017

Je Vám 21 let, tak asi opravdu je HIV infekce zachycena včas. Alespoň předpokládám, že jste nezačal se svým sexuálním životem ve 13 letech a zároveň jste nikdy předtím nebyl testován. Nicméně data o virové náloži a počtu CD4+ buněk by tento předpoklad měla potvrdit.

Kdyby byla vysoká virová nálož a nižší počet CD4+ buněk, tak to může souviset nejen s pokročilou infekcí, ale i s velmi čerstvou nákazou. Pak totiž dochází k masivnímu rozšíření viru v krvi (proto vysoká virová nálož) a dojde i k dočasnému poklesu CD4+ buněk. Virová nálož je také nezávislým potvrzením Vaší HIV diagnózy. Kdybyste byl negativní (anebo léčen), tak by tam samozřejmě nemohl být kladná hodnota.

To znamená, že s největší pravděpodobností u Vás jde o tzv. včasnou diagnózu. Dnes se doporučuje nasadit každému léčbu co nejdříve po zjištění HIV. S nasazením léčby souvisí i nižší infekčnost při dosažení neměřitelné (někdy nesprávně nazývané nulové) virové nálože. Pak byste měl mít při dobrém léčebném režimu (dodržení pravidelnosti užívání) po celý život dobrou imunitu a AIDS by Vás neměl nikdy potkat. Samozřejmě také jednou zemřete jako každý, ale průměrný pravděpodobný věk při Vašem úmrtí by měl být stejný jako u HIV negativních mužů a s největší pravděpodobností zemřete na jinou příčinu než na poruchu imunity.

Takže omezení se týkají pravděpodobně doživotního užívání léků (obvykle jedna až dvě tablety jednou denně). Tedy pokud se mezitím neobjeví možnost vyléčení. Pak dvakrát ročně laboratorní kontrola imunity (zpočátku to může být častěji), dvakrát ročně kontrola u lékaře a navíc dvakrát ročně vyzvednutí léků (předpis je na tři měsíce). Každému lékaři, který Vás bude ošetřovat byste měl o své HIV pozitivitě říci (to byste měl o všech svých chorobách, ale tady je to pro mně z poněkud nejasného důvodu přímo v zákoně). Při pohlavních stycích byste měl užívat kondom, ale to byste měl i kdybyste byl HIV negativní. To platí i při stycích s HIV pozitivním partnerem nebo partnerkou, abyste nechytil nebo nepřenesl jinou sexuálně přenosnou chorobu. Velkým dilematem je sdělení HIV pozitivity partnerovi, který může být spojen se strachem z odmítnutí. Ale to není zákonná povinnost, zákonná povinnost je neohrozit ho.

Složitější pro rozhodování je také snaha o početí, protože nikdy to nelze udělat s nulovým rizikem pro partnerku, ale toto riziko lze maximálně snížit.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.