On-line poradna

Studie Partner a její odraz v praxi 25. 9. 2017

Uživatel: Matěj, Téma: Právní poradna v oblasti HIV a AIDS

Dobrý den, mám dotaz aktuálním výsledkům studie Partner. Jak výsledky studie tvrdí (https://www.preventionaccess.org/consensus), u osob s úspěšnou léčbou trvající min. 6 měsíců a nedetekovatelnou virovou náloží je téměř nemožné infikovat jiné osoby nechráněným sexem. Jak se tato studie odrazí v praxi? Pokud se nemýlím, tak podle aktuální zákonů je nutno partnerovi svý HIV+ status oznámit pouze před nechráněným sexem, při chráněném pohlavním styku avšak existuje pouze morální povinnost. Je to tak? Bude se na základě těchto výsledků jednat o změny v legislativě postihující HIV+ lidi? Děkuji

JUDr. Jakub Tomšej Ph.D.

Odpověděl: JUDr. Jakub Tomšej Ph.D., 25. 9. 2017

Dobrý den,

legislativa řeší pouze povinnost HIV pozitivní osoby zdržet se jednání, které by mohlo vést k ohrožení dalších osob infekcí HIV. Oznamovací povinnost zákon neřeší, formulace o "morální povinnosti" byla obsažena v poučení pro čerstvě diagnostikované HIV pozitivní osoby platném do 31.12.2016 a v současné verzi už není. Současná verze poučení stále uvádí, že HIV pozitivní by se měli zdržet nechráněného sexu.

ČSAP velmi vítá všechny výzkumy, kterými se staví najisto existence nulové virové nálože a její důsledek, kterým je neinfekčnost. Je ale zapotřebí říci, že tato doktrína je v českém prostředí stále diskusní a mnoho odborníků ji odmítá (a to včetně představitelů HIV center a sexuologů, kteří vystupují jako znalci v trestních řízeních). V rámci trestního řízení se nám sice daří prosazovat, že soudy virovou nálož zkoumají, závěr o neinfekčnosti pacienta s nedetekovatelnou virovou náloží nicméně není řadou znalců akceptován a existuje tak riziko, že ho nepřijme ani soud. Ostatně argument proti této doktríně, který není zcela vyvrácen, je možnost vývoje virové nálože v čase (tj. např. byla nulová v době odběrů, ale v době styku už byla vyšší). Nemluvě o tom, že nulová virová nálož nechrání před přenosem jiných pohlavně přenosných chorob.

S ohledem na výše uvedené bych HIV pozitivním s nulovou virovou náloží nechráněný styk nedoporučil, a to ani v partnerském vztahu.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.