On-line poradna

Tenofovir 13. 2. 2018

Uživatel: Jirka, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den. Měl bych dotaz k nedávno proběhlé diskuzi ohledně náhrady léku Truvada generiky Tenofovir a Emtricitabin. Chápu, že složení je stejné a tudíž je pro pacienta jedno kterou variantu užívá (pokud tedy jsou zvolena kvalitní generika). Ale nechápu proč není v dnešní době Truvada již nahrazována svoji novější verzí s TAF tenofovirem, který se v kombinaci s Emtricitabinem na trhu vyskytuje pod obchodním názvem Deskovy. Je to z důvodu tlaku pojišťoven na cenu léčby nebo je to nechuť lékařů měnit zavedené kombinace? Celkem tento přístup nechápu. Pokud je opravdu prokázáno, že vedlejší účinky TAF tenofoviru na kosti a ledviny jsou obecně výrazně nižší než u jeho klasické TDF verze, pak nerozumím přístupu pojišťovny proč nyní chce ušetřit za cenu zbytečného rizika následné léčby oněch komplikací s kostmi a ledvinami. Když už nehovořím o tom, že by i pojišťovně mělo jít v první řadě o dobro pacienta. Díky moc za Váš názor.

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 14. 2. 2018

S vaším názorem zcela souhlasím. Dnes je k dispozici šetrnější forma tenofoviru (TAF). Dokonce i výrobce se snaží přesvědčit lékaře, aby své pacienty na tuto formu převáděli. I když to není z jejich strany jen altruismus, ale i snaha udržet pacienty na originálním (jejich) přípravku, protože Truvada má od loňského roku generické varianty.

Důvodem, proč to někteří lékaři nedělají, může být komplikovaný způsob úhrady tzv. centrovaných léků, kam patří i léky proti HIV. Pojišťovny automaticky nenavyšují jejich úhradu podle narůstajícího počtu pacientů (a k tomu logicky dochází, protože léčení pacienti se do stádia AIDS nedostávají a noví pacienti přibývají), ale ponechávají nastavenou úhradu z předchozího roku. Management nemocnice musí tedy s pojišťovnami vyjednat navýšení úhrady. A pokud to neučiní, tak pak tlačí na své lékaře, aby nepřekračovali tyto limity.

Takže příčin, které blokují zavádění modernějších léků, může být více. Od resistence pojišťoven až po malý tlak lékařů na zvýšení úhrady protivirových léků.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.