On-line poradna

virová nálož 31. 1. 2018

Uživatel: Filip, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den. Píše se že HIV co jsou léčení a maji nedetekovatelnou nálož nebo 0 nemohou jiný nakazit je to pravda? A od kolika VN v krvi se počítá že je nulová nebo nedetekovatelná natolik že nemůžou nikoho nakazit a znamená to že ani bez prezervativu? Děkuji za ujasnéní

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 1. 2. 2018

V zásadě ano. Tzv. nula je přesněji nedetekovatelná virová nálož. Virus tam sice je, ale je ho tak málo, že už ho ten test nezachytí. A jde tedy o množství, které by nemělo stačit k přenosu nákazy.

To v zásadě je proto, že některé faktory mohou přece jen virovou nálož zvýšit, například některé infekce nebo porušení režimu léčby (například opomenutí užít tabletu(y)). Jiné sexuálně přenosné choroby také mohou usnadnit proniknutí viru do krevního oběhu partnera.

Záleží i na typu sexu. Když je HIV pozitivní žena v heterosexuálním vztahu nebo HIV pozitivní pasivní partner v homosexuálním vztahu a má nedetekovatelnou virovou nálož, tak je jistě riziko nižší, než když jde o HIV pozitivního heterosexuálního muže nebo aktivního partnera.

V zásadě lze za toto velmi nízké až teoretické riziko považovat virovou nálož pod 50/ml a tato nízká hodnota by měla být stanovena nejméně ve dvou posledních vyšetřeních.

Mně osobně se líbí přirovnání rizika přenosu při nedetekovatelné virové náloži k přirovnání rizika při použití kondomu. Kondom není z ocele, může prasknout nebo sklouznout. Jeho použití tedy značně omezuje riziko přenosu, ale nemůže ho úplně vyloučit.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.