On-line poradna

VL 20. 6. 2017

Uživatel: Jirka, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, pul roku od nasazení ARV terapie (Genvoya) mám VL pod 20 kopii, ale né absolutně nulovou, léky beru s naprostou přesností a v 90% připadů s větším jídlem (oběd). Co mohu udelat pro to, aby moje VL klesla na absolutní nulu? Je nějaký praktický rozdíl ve vlivu na moje zdraví a nebo na moji infekčnost pro partnera mezi absolutní nulou VL a tzv. nulovou (nedetekovatelnou) náloží pod 20 respective pod 50 kopii? Děkuji moc za odpověď a přeji pěkné léto.

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 21. 6. 2017

Za dobrý efekt léčby lze považovat hodnotu virové nálože pod 50 kopií/ml. Dokonce ještě hodnota pod 500 kopií/ml nesvědčí jednoznačně pro nedostatečný efekt léčby nebo vznik resistence, spíše může indikovat jiné onemocnění nebo ne úplně ideální režim užívání.

Testy virové nálože se stále zpřesňují. Ještě ne tak dávno virová nálož rovná nule znamenala, že je množství viru menší než 50 kopií/ml. Ani dnes nulová virová nálož neznamená nulový výskyt viru HIV v krvi, ale množství, které je pod detekovatelnou hranicí viru (obvykle někde mezi 10-20 kopiemi/ml, podle typu vyšetřovacího testu). Proto je přesnější název neměřitelná virová nálož, nikoli nulová.

Spoléhat jen na neměřitelnou virovou nálož, zejména pokud byste nebyli oba monogamní, jako na prevenci přenosu HIV může být poněkud ošidné. Doporučuji kombinovat raději dvě metody, třeba kondom nebo méně rizikové formy pohlavního styku. Na druhou stranu existuje poměrně rozsáhlá studie Partner, kdy nebyl u velkého počtu párů (hetero- i homo-), z nichž jeden byl HIV pozitivní, na léčbě prokázán přenos HIV, přestože jejich styky byly alespoň občas nechráněné.

Uvedu příklad ze života. Mám kamaráda, který je HIV+ a žije v monogamním vztahu. Jeho partner samozřejmě o jeho pozitivitě ví. Když je kamarád v pasivní roli (což je častější), tak mají sex občas bez kondomu, ale když je on v aktivní roli, tak kondom použije (a neejakuluje do partnera).

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.