On-line poradna

Vliv pohlaví a věku na délku přežití HIV+ osob 15. 4. 2019

Uživatel: Deva, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, když se podívám do statistik na šanci přežití človkěka hiv+, většinou se básní jenom o CD4+ buňkách. Jak velká je ale role věku a pohlaví? Konkrétně já jsem měla před startem léčby 180 CD4+ buněk a bylo mně 25 let, když jsem léčbu začala. Moje první otázka je, kdo má větší statistickou šanci na delší přežití. Já nebo muž opět v počátku léčby, věkem 40 let ale 380 CD4+ buněk? Druhá moje otázka, nad kterou jsem ztrávila celý den marným hledáním je, zda jsou nějaké velké časové rozdíly propuknutí AIDS u osoby, řekněme z ČR a Ugandy(prostě Afiky). Myslím tím zda u Afričanům propuká AIDS rychleji nebo klesá počet buněk CD4+ rychleji. Zajímají mě tyto základní rozdíly u Africké populace. Děkuji za Vaši odpověď.

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 15. 4. 2019

Pokusím se o pravděpodobnostní vyjádření délky života. Ale berte to s velkou rezervou:

Vy: Bez HIV průměrná délka 80 let, diagnóza HIV ve stavu už závažnějšího, ale ještě ne těžkého imunodeficitu, takže musíme cca 15 let od délky života odečíst. Vychází to na 65 let Vašeho věku, čili dalších 40 let. Neuvedla jste další nejzávažnější zdravotní faktory, které délku života mohou podstatně ovlivnit - kouření, alkohol, cukrovka, vysoký tlak, jiné infekce. Uvažuji tedy tak, že jste oba nekuřáci, nepijete, nemáte a ani nedostanete cukrovku, vysoký tlak atd. U muže (u ženy ne) také významně ovlivní délku života ve smyslu minus, pokud žije sám, takže oba jste v partnerství.

Muž: 40 let, průměrná délka života bez HIV 75 let, tedy dalších 35 let. Nejedná se o čerstvě zachycenou infekci, ale imunita již není ideální, i když imunodeficit je mírný, tak odhadem ubereme 5 let. Muž se tedy v průměru dožije 70 let, zbývá mu dalších 30 let.

Ve výsledku lze předpokládat, že pokud budete oba dodržovat léčbu, tak ho přece jen o pár let přežijete. Samozřejmě podmínkou je, že se nedostanete do stádia AIDS, které Vás ohrožuje více než toho muže.

Afričané v důsledku jiných a ne zcela dobře léčených chorob, horší hygieny, vyšších klimatických teplot, mají, pokud nejsou léčeni, vyšší riziko časnějšího rozvoje AIDS. Afričané jsou sice méně často na léčbě než lidé ze západní a střední Evropy, ale častěji než z regionu bývalého Sovětského svazu. To je vlastně jediný region, kde stále narůstá počet onemocnění AIDS. Přitom počty provedených HIV testů v tomto regionu patří mezi nejvyšší na světě.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.