On-line poradna

Zvyseni VN 27. 2. 2018

Uživatel: Condor10, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobry den, chci se zeptat, mel jsem po 3 mereni VN 0, pri poslednim mereni CD4 744, po poslednim testu ted CD4 650 a VN 41. Lecbu dodrzuji, nejake chripky si nejsem vedom. Proc mi byla opet namerena VN a mel bych se nejak strachovat? Dekuji za opoved.

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 27. 2. 2018

Když Vám dvakrát změříme krevní tlak, nikdy nebudou hodnoty úplně stejné. Ty změny odrážejí mnoho faktorů, z nichž některé ovlivnit můžeme, některé ne a další mohou být zcela nahodilé. Nula není skutečná nula, ale hodnota virové nálože je obvykle pod 20 kopií/ml. Pokud se virová nálož pohybuje do 50 kopií/ml, tak se jedná prakticky o stejnou hodnotu. Při hodnotách mezi 50-500 již jde o nárůst, ale nelze jednoznačně říci, že je významný. Spíše by bylo třeba (zejména v případě hodnot mezi 300-500) vyšetření opakovat. A pokud je zvýšení ještě vyšší (nad 500 kopií/ml), tak by to mělo být důvodem k dalšímu hledání. Třeba je příčinou jiná infekce, počínající resistence (ta může vzniknout i u vzorných uživatelů), nepravidelnost v užívání, ale také třeba laboratorní chyba. I tady je jistě nejprve třeba měření zopakovat, pokud možno brzy. Protože německé úsloví říká einmal ist keinmal (jeden jev (měření) nemusí nic významného znamenat).

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.