16. květen 2021, mezinárodní vzpomínkový den na oběti AIDS

Vzpomínáme – Bojujeme – Žijeme navzdory HIV

Každoročně třetí květnovou neděli, letos 16. května, vzpomínáme na oběti nemoci AIDS – International AIDS Candlelight Memorial Day. Celý svět, a také Česká a Slovenská republika, si oběti AIDS připomíná Světlem pro AIDS. V České republice se letos rozsvítí budovy v Praze, Brně, Olomouci, Zlíně, Děčíně, Ústí nad Labem, Chrudimi a Plzni, na Slovensku v Bratislavě. Červené světlo se stane nejenom připomínkou obětí AIDS, ale hlavně upozorněním, že HIV je stále velkým problémem, i když jsme na něj v posledním covidovém roce možná zapomněli. Na Slovensku probíhá iniciativa Světlo pro AIDS pod záštitou sdružení Dom svetla Slovensko.

Většina lidí v posledním roce věnuje svou pozornost boji s covidem. Jenže HIV stále existuje a bez důrazných kroků nezmizí. V České republice došlo v roce 2020 v porovnání s rokem 2019 k nárůstu HIV pozitivních případů o 251. Aktuální data Státního zdravotního ústavu ukazují, že k 31. 3. 2021 v ČR žilo celkem 3892 HIV pozitivních lidí, což je o 248 lidí více, než k 31. 3. 2020 (3 644 HIV+). I nadále jsou nejpočetnější skupinou muži mající sex s muži, dále heterosexuální muži/ženy a injekční uživatelé drog.

Podle dat Úradu veřejného zdravotníctva SR bylo na Slovensku k 31. 12. 2020 celkem 1059 HIV pozitivních lidí, za rok 2020 přibylo 110 nových případů, což je historicky nejvyšší nárůst v jednom kalendářním roce.

Světlo pro AIDS v neděli, 16. 5. 2021, ve 20:00 červeně nasvítí 16 budov v Praze, Brně, Olomouci, Zlíně, Děčíně, Ústí nad Labem, Plzni, Chrudimi a Bratislavě. Podrobný seznam všech měst a budov najdete na konci této zprávy.

„V posledním roce společnost věnovala svou pozornost boji s covid-19 a na další závažné nemoci, včetně HIV, se trochu zapomnělo. Lidé méně vyhledávali preventivní lékařskou péči a klesnul také počet HIV testů. Díky nedostatečnému testování a preventivní péči počet HIV pozitivních v ČR a SR začal významně stoupat. Bohužel, HIV sám nezmizí a zůstává pro společnost stále velkým problémem,“ říká Jiří Pavlát, ředitel Domu světla České společnosti AIDS pomoc a doplňuje: „Akce Světlo pro AIDS slouží nejenom jako symbolická připomínka obětí AIDS, ale také jako upozornění na problém stigmatizace HIV pozitivních a rostoucí počet případů HIV.“

Fotosoutěž – Svítíme červeně!

Pro ty, kteří se aspoň symbolicky chtějí zapojit do aktivit spojených se Světlem pro AIDS a svou fotografií upozornit, že HIV nadále představuje velký problém, pořádáme foto soutěž.

Detaily soutěže

  • Co vyfotit: jakoukoliv červeně nasvícenou budovou (nebo sami sebe před touto budovou) z jakéhokoliv města ze seznamu,
  • Kam fotografii uložit: sledujte Facebookový profil České společnosti AIDS pomoc a fotografii, nebo více fotografií, vložte do komentáře k postu, kterým soutěž vyhlásíme (https://www.facebook.com/aids.pomoc),
  • Co k fotografii přidat: je potřeba přidat hashtagy #aidspomoc #svetloproaids #candlelightmemorial2021 a hashtag s městem nasvíceného objektu (např. #praha),
  • Do kdy je možné fotografie nahrát: do středy, 19. 5. 2021,
  • Kdy bude probíhat výběr: do 23. 5. 2021, nejlepší fotografie vyhlásíme v týdnu od 24. 5. 2021 na našich sociálních sítích,
  • Cena pro vítěze: preventivní balíček České společnosti AIDS pomoc pro nejlepší tři fotografie + diplom od České společnosti AIDS pomoc.
  • Seznam měst a červeně nasvícených budov:
  • Praha - Tančící dům, Žižkovská věž, OC Nový Smíchov, Westfield Chodov, Petřínská rozhledna, Ministerstvo zdravotnictví ČR,
  • Plzeň - Divadlo J. K. Tyla,
  • Děčín - Centrum Pivovar Děčín
  • Ústí nad Labem - Kostel nanebevzetí panny Marie,
  • Chrudim - Muzeum loutkařských kultur,
  • Brno - Divadelní fakulta JAMU,
  • Olomouc - Galerie Šantovka,
  • Zlín - Mrakodrap "Jedenadvacítka",
  • Bratislava - Slovenské národné divadlo, nová budova, Centrum umenia NOVÁ CVERNOVKA, YMCA.

Česká společnost AIDS pomoc pořádá projekt Světlo pro AIDS v České republice již osmým rokem a na Slovensku pátým rokem. Celosvětovým mottem akce je „Vzpomínáme – Bojujeme – Žijeme navzdory HIV“. Motto vyzývá k zamyšlení a zavázání se ke spolupráci na cestě k ukončení epidemie AIDS. Červená je nejenom barva světla, ale také barva stužky, která se stala symbolem podpory HIV pozitivních a AIDS nemocných.

O občanském sdružení Dom svetla Slovensko

Občanské sdružení Dom svetla Slovensko vzniklo v roce 2012 jako nevládní nezisková organizace. Hlavním cílem sdružení je odstranění stigmatizace lidí žijících s HIV, ochrana a prezentace lidských práv. Neoddělitelnou součástí činnosti sdružení je také prevence šíření HIV/AIDS na Slovensku. (www.domsvetlaslovensko.sk)

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.