AIDS: Nadějný pokus obnovuje cestu imunoterapie

Podle vědeckého časopisu Nature, můžeme pokus s novou generací protilátek monoklonálního typu považovat za nadějný - tyto protilátky jsou schopny bojovat s virem AIDS až po dobu několik týdnů, a tím se znovu aktivuje cesta imunoterapie pro další boj s HIV. Monoklonální protilátka je imunoglobulin (protilátka) pocházející z produkce jednoho klonu aktivovaných B-lymfocytů, respektive jejich efektorových buněk (plazmocytů) po styku s konkrétním antigenním epitopem. Protilátky obecně hrají zásadní roli v obraně organismu.

Antigeny jsou látky, které imunitní systém rozpozná a reaguje na ně. Jedná se o cizorodé částice (látky), buď z vnějšího prostředí (exoantigeny) nebo z organismu samého (endogenní antigeny). Technika imunoterapie sestává z podpory imunitního systému pro boj proti jednomu infekčnímu činiteli nebo v boji proti rakovinovým buňkám. Tato metoda byla do nynějška vyvíjena pouze pro boj proti různým druhům rakoviny. V oblasti výzkumu léčby AIDS, se úplně první generace „monoklonálních protilátek“ (jsou nositelé tohoto jména, protože jsou vytvářeny právě jednou linií buněk), ukázaly jako nedostatečně účinné a klamavé.

Cesta imunoterapie, byla dříve zastavena ve prospěch léčby pomocí koktejlu antiretrovirotik. Ty jsou schopné nemoc umlčet velmi efektivně, ale bohužel i dnes nejsou schopné úplně odstranit virus HIV. Tato situace by se mohla změnit po pokusu vyzkoušeném na několika pacientech americkým týmem, který byl složený převážně z výzkumných pracovníků Rockefellerovy univerzity v New Yorku, uváděno ve zprávě z 8. dubna 2015 časopisem Nature. Tato klinická studie „phase I“- navrhnuta především pro testování bezpečnosti pouze jednoho zdravotního produktu - studie byla zaměřena na podávání pouze jedné silné dávky z nové generace protilátek. Substance nesoucí jméno kódu 3BNC117 by měla „neutralizovat“ vir HIV, a tím zabránit před jeho budoucím napadením CD4 (buňky lymfocytního typu imunitního systému). Tento účinek by měl být prokázán na většině kmenových buněk HIV. Dávky méně či více silné, byly podávány 12 lidem, kteří nebyli infikování virem HIV a 17 séropozitivním, kde dva testovaní již užívali antiretrovirovou léčbu. Substance byla aplikována pouze jednou nitrožilní cestou. Izolované a klonované monoklonální protilátky byly u pacientů infikovaných virem HIV dobře tolerovány a žádné vážné vedlejší účinky nebyly pozorovány. Ještě lepšího účinku se docílilo, pokud byly užívány zvýšené dávky - během několika týdnů byla snížená hodnota koncentrace viru v krvi.

Pokles virální nálože

Američtí výzkumníci v jejich zprávě uveřejněné v časopisu Nature zdůrazňují, že u osmi osob užívajících nejvíce zvýšenou 3BNC117, se projevil značný a rychlý pokles jejich virové nálože. Pokles virální nálože byl znatelně prokazatelný především mezi 4. a 28. dnem. Ale po skončení tohoto období, začalo množství virusu v krvi opět stoupat, kdy u 56. dne již dosahovala koncentrace virů stejného počtu, jako před podáním injekce s protilátkami. Tento stav bylo možné pozorovat u 4 testovaných osob z 8.

„Tedy jedna monoterapie pouze s 3BNC117 se jeví jako nedostatečná pro kontrolu infekce a bezpochyby je potřeba ještě kombinace dalších substancí protilátek, abychom zajistili pod kontrolu kompletní počet virů“, předpovídají vědci. Porovnávají studii s antiretrovirálními léky, které, když se používají separátně, bojují s nemocí nedostatečně, ale jsou velmi účinné, pokud jsou podávány v koktejlu. Vědci dodávají, že je třeba o této cestě vážně uvažovat, protože imunoterapie bude jednou léčbou na vyšší úrovni než je antiretrovirální léčba. Bude mít dvojitou výhodu díky prodloužené účinnosti, a díky schopnosti stimulovat imunitní systém.

„Je to pro nás významné, protože tento krok reprezentuje potenciální novou řadu léků proti HIV“, podtrhuje Marina Caskey, jedna z výzkumníků dotázána agenturou AFP - Agence France-Presse. Ona a její kolegové budou od nynějška testovat tuto substanci na pacientech, kteří užívají stejné antiretrovirotika. Ve více vzdálené budoucnosti, budou moci pak posoudit jejich účinnost v prevenci proti AIDS.

V únoru zase jiný americký tým (ze The Scripps Research Institute) uveřejnil, že se zaměřují na vývoj jedné substance proti AIDS, která by mohla být podobná terapeutické vakcíně nazvané eCD4-Ig. Tato vakcína se v průběhu několika měsíců potvrdila jako více účinná proti viru HIV u opic.

________________________________________________________________

Zdroj URL: http://www.lapresse.ca/vivre/sante/201504

Linky:

http://www.nature.com/
http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature14411.html
http://www.wikiskripta.eu/index.php/
http://www.wikiskripta.eu/index.php/
http://www.afp.com/fr/
http://www.scripps.edu/

Volně přeloženo a doplněno

Klára Myslivečková


[K1]Doplněno překladatelem
[K2]Doplněno překladatelem

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.