Americké Centrum pro kontrolu nemocí (CDC) poprvé připustilo, že HIV nelze přenést, pokud jste nezjistitelní

Téměř polovina všech HIV pozitivních lidí v USA má nezjistitelnou virovou nálož.

Centra pro kontrolu nemocí konečně připustila to, co aktivisté a lékářští experti tvrdí již léta: Lidé, jejichž hladina HIV je v krvi nezjistitelná, nemůžou přenášet virus.

Může se to zdát jako samozřejmost, ale jak říká ve své zprávě HIV Plus, je to poprvé, co tento významný orgán udělal takovéto prohlášení.

V prohlášení vydaném ve středu, v den národního povědomí HIV/AIDS u gayů, CDC uvedla, že "když [antiretrovirová léčba] potlačí virus, což znamená méně než 200 kopií/ml neboli nezjistitelnou virovou nálož, zabrání se sexuálnímu přenosu HIV."

A dále pokračuje: "Přes tři různé studie, včetně tisíců párů a mnoho tisíc sexuálních styků bez kondomů nebo pre-expoziční profylaxe (PrEP), potvrzují, že nebyly pozorovány žádné přenosy HIV na HIV-negativního partnera, pokud měla HIV-pozitivní osoba nezjistitelnou virovou nálož. To znamená, že lidé, kteří pravidelně na denní bázi užívají ART podle předpisu a dosáhnou a udržují si nezjistitelnou virovou nálož, nepředstavují žádné riziko sexuálního přenosu viru na HIV-negativního partnera."

Téměř polovina všech lidí s HIV v USA jsou nezjistitelní, a to díky správné léčbě antiretrovirovými léky.

Bruce Richman, výkonný ředitel UequalsU.org a Kampani pro přístup k prevenci, potvrdil pro HIVPlus, že prohlášení nelze přeceňovat. "Tohle jednoznačné prohlášení CDC je výsledkem neustálého přehodnocování rizika přenosu Ministerstvem zdravotnictví USA. V nejbližších týdnech a měsících se tyto zprávy budou šířit napříč dalšími ministerstvy.“

Méně optimistickou zprávou je, že prohlášení také poukázalo na to, že homosexuální a bisexuální muži jsou ovlivněni virem největší mírou, s více než 26.000 novými případy diagnostikovanými HIV jen v roce 2015. To jsou dvě třetiny všech nových případů ve Spojených státech.

K tomu všemu republikáni navíc hrozí zrušením cenově dostupné péče (ACA); programu Plánovaného rodičovství; a financování pro zvyšování povědomí o HIV, léčby a vzdělávání.

"Pokud Kongres zruší ACA bez současného zavedení programů, které zajistí komplexní zdravotní péči pro stejný počet, ne-li více lidí...pak lidé s HIV a další přijdou o dostupný přístup ke zdravotní péči a léčbě, který využívají, aby mohli zůstat zdraví" říká Carl Schmid z institutu pro AIDS. "Lidé s HIV, kteří jsou závislí na denním léčebným režimu, nemůžou riskovat ztrátu přístupu k jejich zdravotní péči, a to ani na jediný den."

Zdroj: http://www.newnownext.com/for-the-first-time-the-cdc-admitted-that-hiv-cant-be-transmitted-if-youre-undetectable/09/2017/

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.