Celosvětový boj proti AIDS je ohrožen

UNAIDS varuje, že celosvětový boj proti AIDS je kvůli nestabilitě způsobené propuknutím epidemie nového koronaviru, válce na Ukrajině a dalším problémům v předešlých dvou letech v ohrožení.

Počet nových případů infekce HIV klesl mezi roky 2020 a 2021 o 3,6 %, což je nejnižší roční pokles nových infekcí od roku 2016. Východní Evropa a střední Asie, středovýchodní a severní Afrika a Latinská Amerika pozorují nárůst ročního počtu případů infekce HIV několik let. V oblasti Asie a Pacifiku, kde počty nových infekcí HIV klesaly, nyní stoupají.

„Data představené ve zprávě UNAIDS jsou děsivá: vývoj stagnuje, zdroje se zmenšují a rozdíly se zvětšují. Nedostatečné investice a kroky pro nás všechny znamenají velké riziko: pokud bude pokračovat současný vývoj, budeme čelit milionům úmrtím v souvislosti s AIDS a milionům nových infekcí,“ řekla Winnie Byanyima, výkonná ředitelka UNAIDS.

Minulý rok bylo hlášeno přes 1,5 milionu nových infekcí, o milion více, než byl světový cíl. V roce 2021 byla mezi mladými ženami a adolescentními dívkami nová infekce diagnostikována každé dvě minuty, což je velká disproporce proti předchozím obdobím.

Muži mající sex s muži (MSM) jsou také ve zvýšeném riziku nákazy HIV. Data UNAIDS za rok 2021 ukazují, že MSM mají 28x vyšší riziko nákazy HIV ve srovnání s osobami stejného věku a pohlaví. Lidé užívající injekčně drogy mají toto riziko 35x vyšší, osoby pracující v sexbyznysu 30x a transgender ženy 14x vyšší.

Také počet osob na HIV léčbě narůstal v roce 2021 pomaleji než v předešlé dekádě. Zatímco tři čtvrtiny všech osob žijících s HIV mají přístup k antiretrovirové léčbě, okolo 10 milionů osob nemá a pouze polovina dětí žijících s HIV k život zachraňující léčbě přístup má.

V roce 2021 v průměru každou minutu na AIDS zemřel člověk. Celkem se jednalo o 650 000 hlášených úmrtní na AIDS, a to navzdory existující účinné léčbě HIV.

„Tato čísla jsou o politické vůli. Záleží nám na posílení postavení žen a ochraně našich dívek? Chceme zastavit umírání na AIDS u dětí? Dáme do popředí záchranu životů před kriminalizací?“ ptá se Byanyima. „Jestli nám na tom záleží, musíme dostat vývoj boje proti AIDS opět pod kontrolu.“

Při současném trendu, pokud nedojde ke změně, v roce 2025, pro nějž si členské státy Spojených národů stanovily cíl méně než 370 000 nových HIV infekcí, dosáhne počet nových infekcí více než 1,2 milionu.

„Do roku 2030 můžeme AIDS zastavit, jak bylo slíbeno,“ řekla Byanyima. „Ale bude to chtít kuráž.“

Zdroj: https://www.jpost.com/health-and-wellness/article-713397

Připravila: Veronika

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.