COVID-19 má stejný průběh u HIV+ lidí jako u HIV-. Nepřestávejte užívat HIV léčbu. Léky na HIV zřejmě nejsou účinné proti COVID-19.

Stanovisko EACS (Evropské AIDS klinické společnosti) & BHIVA (Britské asociace pro HIV/AIDS k riziku koronavirové infekce COVID-19 pro lidi infikované HIV (PLWH).

COVID-19 & HIV: Dosud nejsou známa žádná data, která by svědčila pro častější výskyt nebo odlišný průběh infekce COVID-19 u osob žijících s HIV v porovnání s HIV negativními lidmi. Současná data ukazují, že závažnější průběh nemoci je spojen s vyšším věkem, mužským pohlavím, a s některými chronickými chorobami jako je kardiovaskulární onemocnění nebo cukrovka.

Obecně tedy HIV pozitivní, kteří jsou na léčbě, mají normální počty CD4+ buněk, a potlačenou virovou nálož, by neměli být ve zvýšeném riziku nákazy s vážným průběhem. Přesto mnoho lidí, kteří žijí s HIV, má další rizika. Téměř polovina HIV pozitivních v Evropě je starších než 50 let. Častěji trpí některými dalšími chorobami jako kardiovaskulární onemocnění a chronická nemoc plic. Předpokládá se, že závažnější průběh koronavirové infekce by mohl nastat u lidí, kteří nejsou na léčbě nebo jejichž počet CD4+ buněk je nižší než 200 kopií/µl). Zatím nemáme žádné údaje o riziku pro těhotné HIV pozitivní ženy nebo údaje o možném přenosu na jejich plod. Měla by se tedy nadále dodržovat stávající národní doporučení ve vztahu k redukci zdravotních rizik a péči o případné zdravotní potíže HIV pozitivních osob.

COVID-19 & antiretrovirals: Pokračuje diskuse a výzkum, zda některé protivirové léky působící proti HIV nemohou mít aktivitu také proti COVID-19. První randomizovaná výzkumná studie s lopinavirem/ritonavirem neprokázala efekt proti běžné péči u 199 hospitalizovaných dospělých s těžkým průběhem COVID-19. Není žádný důvod očekávat příznivý efekt od jiných antiretrovirů včetně inhibitorů proteáz. Nicméně darunavir v jedné laboratorní analýze prokázal, že má schopnost se vázat na COVID-19 proteázu.

Dnes tedy neexistuje žádný důvod, proč měnit či upravovat léčebný režim kvůli infekci COVID-19. Také není žádný důvod, aby HIV negativní lidé užívali antiretrovirové léky kromě již běžné praxe při preexpoziční profylaxi, tedy jako prevenci přenosu HIV. Také není žádný důvod se domnívat, že preexpoziční profylaxe a užívání antiretrovirotik může chránit před infekcí COVID-19.

Nedávno byla vytvořena webová stránka (www.covid19-druginteractions.org), která zmiňuje možné lékové interakce experimentálních léků, které se zkoušejí v léčbě vážných průběhů koronavirové infekce v různých zemích světa. EACS a BHIVA rády oznamují, že se finančně podílejí na podpoře této užitečné webové stránky.

Koronavirová epidemie se rychle vyvíjí a mění. EACS a BHIVA budou nadále s Vámi sdílet novinky a specifická doporučení pro lidi žijící s HIV. Zatím Vám přejí vše dobré a zůstaňte zdraví.

References:
1.www.rki.de
2.https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/index.html
3.https://www.gov.uk/government/collections/wuhan-novel-coronavirus
4.Cao B, Wang Y, Wen D et al. A Trial of Lopinavir-Ritonavir in Adults Hospitalized with Severe Covid-19. N Engl J Med 2020; doi: 10.1056/NEJMoa2001282.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.