Dívka nakažená HIV už 12 let nebere léky, přesto je zcela bez příznaků

Vědce, kteří se zabývají nemocí AIDS, překvapil případ osmnáctileté Francouzky, která je nakažena virem HIV, už 12 let nebere žádné léky, a přesto se vir v jejím těle nijak zásadně nemnoží. Pacientka je bez příznaků. Studie dívčina zdravotního stavu byla v pondělí představena na konferenci o AIDS ve Vancouveru.

Dívka je nakažena virem HIV od narození prostřednictvím své matky. Lékaři ji ihned po porodu začali léčit vysokými dávkami antivirotik. Léky brala až do svých šesti let. Pak s ní lékaři ztratili kontakt a o rok později se dozvěděli, že matka jí léky nedává. Měřili jí koncentraci viru v krvi a zjistili, že je pod detekovatelnou hranicí.

Lékaři jí tedy léky dál nepodávali, ale pravidelně ji testovali. Až na jednu výjimku byla koncentrace viru v krvi vždy velmi nízká.

„Dívka dokazuje, že dlouhodobá remise (stav bez příznaků), je možná, hlavně u dětí,” řekla ve Vancouveru lékařka zabývající se nemocí AIDS Sharon Lewinová. „Musíme teď ale zjistit proč,” dodala. „Není žádný lékařský důvod, proč její tělo dokáže mít virus pod kontrolou, ale umí to,” řekl ředitel Národního institutu alergie a infekčních nemocí, imunolog Anthony Fauci.

Lékaři se domnívají, že nemoc u pacientky nepostupuje především díky brzké léčbě, která u ní byla po narození nasazena. Je také možné, že dívka patří k jednomu procentu lidí, jejichž imunitní systém si s virem dokáže poradit, míní ředitel Institutu virologie a imunologie univerzity v San Franciscu Warner Greene. Lékaři musí tuto variantu vyloučit, uvedl Washington Post. U dětí jsou ale takové případy ještě vzácnější než u dospělých.

Greene připomněl, že v obvyklých případech se koncentrace viru zásadně zvýší šest až osm týdnů po vysazení léčby.

Vědci upozornili, že virus u dívky nezmizel, pouze je ve velmi nízkých hladinách.

Zdroj: Novinky.cz

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.